Бразилските власти за общественото здраве работят за спиране разпространението на жълта треска, която е отнела живота на най-малко 40 души в Бразилия. Те се опитват да спрат разпространението на болестта преди да се превърне в епидемия. Медиците призовават хората да потърсят ваксини в 9 от общо 26 щата на страната, съобщава "Ройтерс".

Здравният министър обяви, че има 70 случая на треска. 40 смъртни случая са потвърдени в огнището, концентрирано в селските райони на щата Минаш Жерайс. Разследват се други 47 смъртни случаи и още 368 предполагаеми случая.

Миналата година случаите са били едва 7. Броят на заболелите е най-висок от 2003 година насам.

Жълтата треска е вирусно заболяване, открито в тропическите райони на Африка и Америка, което основно засяга човека и маймуните. То се предава от същия вид комар, който разпространява денга и вируса Зика.

Огнището от жълта треска се появи по времето, в което Бразилия продължава да води битка със Зика.

Повечето хора се възстановяват след първата фаза на инфекцията, която обикновено включва повишена температура, болка в мускулите и гърба, главоболие, тръпки, загуба на апетит, гадене или повръщане, обясняват от Световната здравна организация (СЗО).

Здравните власти са разпространили 4,9 млн. ваксини срещу жълта треска от началото на годината.

В щатите, където се препоръчва ваксинация, бразилците се втурнаха да я получат и ваксините в центровете за обществено здраве се изчерпаха. В столицата Бразилия жителите се редят на опашки по три часа, за да бъдат ваксинирани. 

Бразилия никога не е успяла да изкорени вируса на жълтата треска, но в урбанизирани територии заболяването не е било регистрирано от 1942 година.

Южноамериканската държава препоръчва на посетителите от чужбина да се ваксинират срещу жълта треска.