Властите в Бразилия са взели спешни мерки срещу епидемията зика, която засегна цяла Латинска Америка.

Те се налагат и заради предстоящите по-късно тази година Олимпийски игри. Месеци преди старта на спортното събитие съответните стадиони ще бъдат обработвани стриктно, като след започването му всеки ден ще има проверки.

Но тъй като игрите ще се проведат през август, когато е сухия сезон в страната, се очаква популацията на комарите-преносители на заболяването да намалее.

Бразилия е сред страните с най-много открити случаи и много от тях са на бременни жени.

Припомняме, че заради епидемията жените в региона бяха призовани да не забременяват през следващите месеци и дори години, а вече бременните жени да избягват места със застояли води и комари – приносител на страшното заболяване.

Симптомите на вируса, предаван при ухапване от комари, не са тежки. Обикновено има обрив по лицето и лека температура, болки в мускулите и ставите. На практика вирусът може да доведе до смърт, само ако заразеният има съпътстващи заболявания.

Най-тежко обаче вирусът влияе на бременни жени и на плода. Децата се раждат с микроцефалия, а вероятно и други генетични увреждания. В резултат на това децата умират на ранна възраст или са с тежки увреждания.

Първата епидемия на вируса зика е установена през 1947 година в Африка. До миналата година случаи на заболяването от този вирус в страните от Латинска Америка не се е съобщавало.