Властите в Салвадор призовата жителките на страната да се въздържат от забременяване тази и следващата година заради епидемията от вируса зика.

"Бихме искали да призовем всички жени в детеродна възраст да подхождат с повишено внимание при семейното планиране и да избягват забременяване през тази и следващата година", каза заместник-министърът на здравеопазването Едуардо Еспиноза,

Освен това здравните власти предупреждават вече бременните жени да избягват места със застояли води и комари – приносител на страшното заболяване.

Случаи на заразяване са регистрирани в Бразилия, Колумбия, Салвадор, Гватемала, Френска Гвиана, Хаити, Хондурас, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Суринам, Венецуела, Пуерто Рико.

Подобно предупреждение отправиха и властите в Колумбия, които призоваха за по-внимателно семейно планиране и отлагане на забременяване с поне 6-8 месеца. По данни на местното издание MercoPress, цитирано от BBC, в Колумбия заразените с вируса зика са вече 13 500, като от тях 560 са бременни жени.

Очакванията на здравните власти са числото на инфектираните да нарасне до 600–700 хиляди. Колумбия е на второ място по разпространение на вируса след Бразилия. Там вече броят на случаите на това заболяване достигна почти до 4000.

В Салвадор за 96 случая има подозрение, че бременни жени са заразени с вируса.

Още миналата седмица Центърът по контрол над заболяванията в САЩ посъветва бременните американки да не пътуват в 14-те страни от Латинска Америка, в които се отбелязва разпространение на вируса.

Симптомите на вируса, предаван при ухапване от комари, не са тежки. Обикновено има обрив по лицето и лека температура, болки в мускулите и ставите. На практика вирусът може да доведе до смърт, само ако заразеният има съпътстващи заболявания.

Най-тежко обаче вирусът влияе на бременни жени и на плода. Децата се раждат с микроцефалия, а вероятно и други генетични увреждания. В резултат на това децата умират на ранна възраст или са с тежки увреждания.

Първата епидемия на вируса зика е установена през 1947 година в Африка. До миналата година случаи на заболяването от този вирус в страните от Латинска Америка не се е съобщавало.