Местните власти в бразилския щат Рио Гранде до Сул продължават действията си по спасяване на оцелелите от наводненията. Някои жители са отказвали да оставят личните си вещи, докато други са се върнали в евакуираните домове въпреки риска от нови бури. Броят на жертвите се увеличава до над 100 души, предават от Associated Press.

Голяма част от региона е изолирана от наводненията. 130 души все още са в неизвестност, а над 230 000 са разселени. Днес вечерта се очакват бури с градушка и пориви на вятъра до 60 км/ч, по данни на националния метеорологичен институт.

Служители на щатската агенция за гражданска защита заявиха, че се борят да убедят жителите на град Елдорадо до Сул да напуснат домовете си. Най-малко четирима души са отказали да се евакуират. Кметът Ернани де Фрейтас заяви пред местни журналисти, че градът "ще бъде напълно евакуиран". По негови думи "поне година ще отнеме за възстановяване" на щетите в града.

Генерал Марсело Зуко, един от координаторите на спасителните операции, съобщи, че екипът му работи на пълна скорост преди да започнат нови проливни дъждове, които се очаква да ударят района на Порто Алегре този уикенд.

"В момента се фокусираме върху приключване на спасителните операции и започване на логистична подкрепа за населението. Тоест доставяне на вода, лекарства, храна и транспорт за болните до някоя болница", добави още генералът.

По време на пресконференция късно вчера губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте призова жителите да стоят далеч от опасности, тъй като очакваният дъжд може да причини по-сериозни наводнения в целия щат. "Не е време да се връщаме у дома", категоричен е той.

Ще останем на това ниво на тревога поне до края на месеца, коментира метеоролог към щата.

Губернатор Лейте посочи, че огромното въздействие ще изисква мерки, подобни на плана Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война. Щатът вече е поискал от федералното правителство да спре плащанията по държавния дълг и да създаде фонд за южния регион. Доклад на Националната конфедерация на общините оценява щетите на 930 милиона долара в почти 80% от общините на Рио Гранде до Сул.

Във вторник Конгресът е приел указ за обявяване на бедствено положение в Рио Гранде до Сул до края на годината, което позволява на федералното правителство бързо да разпредели средства за възстановяване на региони, засегнати от наводненията, заобикаляйки ограничението за разходи. Вотът обедини привърженици и противници на правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва.

"Няма ограничение на публичните разходи, необходими за разрешаване на проблема с бедствието, което днес опустошава щата Рио Гранде до Сул", заяви министърът на планирането, бюджета и управлението Симон Тебет в интервю за Radio Gaucha.

Необичайно силни дъждове също наводниха части от Уругвай, като причиниха преливане на реки в източната част на страната и евакуацията на близо 1000 души, по данни на местните власти, като спасителите съобщиха, че са евакуирали 200 блокирани души, подпомогнати от армията. Няма незабавни съобщения за жертви, но спасителната служба посочи, че внезапните наводнения са повредили над дузина пътища и са оставили хиляди хора без електричество.

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Над 90 души са жертвите на наводненията в Южна Бразилия

131 души все още са в неизвестност