Опустошителните наводнения продължават в южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. Към момента над 90 са загиналите, докато вече 155 хил. души са се евакуирали от района. Това предават от Reuters днес.

Наводнението са възпрепятствали спасителните усилия, като десетки хора все още чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от засегнатите домове. Малки лодки кръстосват наводнения град в търсене на оцелели.

Щатската агенция за гражданска защита съобщи, че освен потвърдения брой на загиналите още 4 смъртни случая се разследват, докато 131 души все още са в неизвестност.

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, много хора е трябвало да пренощуват на открито. Гладът се разпространява.

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, но след това да продължи през уикенда.

В Порто Алегре, град с 1.3 милиона жители, улиците в центъра остават под вода, след като река Гуайба наруши бреговете си с рекордни нива на водите.

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни рафтове на супермаркети и затворени бензиностанции. Магазините са ограничили продажбите на минерална вода. Градът разпределя вода с камиони до болници и приюти.

Наводненията също са засегнали водоснабдяването и електроснабдяването, като общо над 1.4 милиона са засегнатите, по данни на Щатската агенция за гражданска защита Почти половин милион души са останали без ток в Порто Алегре и околните градове, тъй като електрическите компании прекъснаха доставките от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният мрежов оператор ONS съобщи, че 5 водноелектрически язовира и далекопроводи са спрени поради проливните дъждове.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви пред правителствена телевизионна програма, че размерът на щетите няма да бъде известен, докато водите не спаднат. Той обеща федерална помощ за щата в това, което се смята за най-тежкото му климатично бедствие.

Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия
Обновена

Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Над 100 души са в неизвестност

Летището в града, чийто перон е под вода, спря всички полети от петък насам.

Проливните дъждове и наводненията оставиха зърнени ниви под вода и убиха много глави добитък, което е прекъснало прибирането на реколтата от соя и е спряло работата в множество фабрики за месо.

Пристанището на Рио Гранде, основно пристанище за износ на зърно, работи нормално, съобщиха от пристанищните власти на щата. Главните пътища за достъп обаче са непроходими, което прекъсва доставките на зърно до пристанището, тъй като камионите е трябвало да правят широк обход.

По прогноза на икономисти от JP Morgan въздействието на наводненията върху икономиката на Бразилия ще бъде умерен спад в растежа на БВП и незначително увеличение на инфлацията главно поради по-високите цени на ориза, който до голяма степен се произвежда в Рио Гранде до Сул. Правителството посочи, че Бразилия ще внася ориз, за да стабилизира пазара.

Съобщава се още за недостиг на гориво, тъй като държавната петролна компания Petrobras информира за проблеми с преместването на дизел от своята рафинерия в силно наводнения Каноас в рамките на столичния Порто Алегре.

Според климатични експерти за Reuters екстремните валежи в Рио Гранде до Сул са резултат на три фактора: сливането на гореща вълна, причинена от тазгодишния феномен Ел Ниньо, който затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в Южна Бразилия; по-слаб студен фронт с дъжд и бури, които идват от Антарктика; и необичайната топлина в Атлантическия океан, която също повишава влажността.

Глобалното затопляне изостря тези явления и засилва ефектите между такива системи, което прави времето непредсказуемо, посочи Марсело Шнайдер, изследовател от Националния метеорологичен институт INMET.

Шефът на НАСА зове за всеобщи усилия в борбата с климатичните промени

Шефът на НАСА зове за всеобщи усилия в борбата с климатичните промени

Сателитите на американската космическа агенция непрекъснато събират данни за климата