НАСА се надява, че нациите ще работят в по-тясно сътрудничество в бъдеще по теми като изменението на климата. Това заяви ръководителят на американската космическа агенция Бил Нелсън, цитиран от Ройтерс.

Това е нещо, върху което нациите могат да работят заедно, защото информацията е там, подчерта той.

Вече съществуват решения за смекчаване на емисиите на парникови газове, които бързо затоплят планетата и предизвикват климатичната криза, но изискват безпрецедентни промени в нов мащаб и с ново темпо.

Сателитите се превърнаха в мощни инструменти за учените по света за изучаване на изменението на климата, но също така, все повече, за определяне на произхода на емисиите на парникови газове, като изтичане на метан, които иначе биха останали незабелязани. Нелсън поясни, че сателитите непрекъснато събират данни за климата. По думите му НАСА се стреми да направи тези данни достъпни и да образова хората как да ги използват.

Метанът има вторият най-голям принос за глобалното затопляне след въглеродния диоксид. Той е много по-мощен двигател на глобалното затопляне в краткосрочен план от въглеродния диоксид, защото улавя повече топлина в атмосферата, уточняват от НАСА.

МАЕ отчете над 120 милиона тона метан в атмосферата през 2023 г.

МАЕ отчете над 120 милиона тона метан в атмосферата през 2023 г.

Агенцията смята, че 2024 г. е преломен момент за действие срещу замърсяването с метан