Производството и употребата на изкопаеми горива са причинили изпускането на над 120 милиона метрични тона метан в атмосферата през 2023 г.

Емисиите на метан от енергийния сектор са останали близо до рекордно високо ниво през миналата година въпреки редицата поети ангажименти от страна на петролната и газовата индустрия. Това съобщиха днес от Reuters по информация от доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Емисиите от операции с изкопаеми горива остават неприемливо високи", заяви главният енергиен икономист на МАЕ Тим Гулд. Въпреки това той смята, че през 2024 г. е възможно да се види "обрат" при замърсяването.

Емисиите на метан са се задържали около това ниво от 2019 г. насам, според Глобалния тракер за метан на МАЕ.

В доклада за 2023 г. се наблюдава скок с 50% на инцидентите с изтичане на метан спрямо предходната година. По информация от сателити един такъв свръхтеч е бил причинен от експлозията на кладенец в Казахстан, като изтичането е продължило над 200 дни.

Китай и САЩ се съгласиха, че е необходимо спешно споразумение по проблемите с климата

Китай и САЩ се съгласиха, че е необходимо спешно споразумение по проблемите с климата

Глобалните температури не трябва да не се покачват над 1,5 градуса по Целзий

Десетки петролни компании доброволно поеха обещания за намаляване на емисиите по програмата за опазване на околната среда на ООН, която има за цел партньорството при работата с нефт и газ метан.

Въпреки това, по последна оценка на МАЕ участниците в това партньорство все още не изпращат пълни доклади за степента на замърсяване.

"Сателитите биха могли да запълнят тези пропуски", твърдят от МАЕ. По-рано този месец е бил изстрелян нов сателит, с цел засичане на нивата на метан. Пускането му в орбита е по инициатива на Фонда за защита на околната среда на САЩ, с подкрепата на Alphabet Inc. и Google LLC.

От Европейската космическа агенция вече наблюдават емисиите с друг сателитен тракер, GHGSat, но данните от новия MethaneSAT ще предоставят повече подробности и по-широко поле на наблюдение.

"2024 година ще бъде преломен момент за действие и прозрачност по отношение на метана", твърди Кристоф Макглейд, ръководител на енергийните доставки към МАЕ.

Агенцията е оптимистична, че новите сателити могат да помогнат за подобряване на наблюдението и прозрачността. Като силен парников газ, метанът е отговорен за близо 1/3 от повишаването на температурите в световен мащаб.

Припомняме, че на миналогодишната среща на ООН в Дубай основна тема беше климатът, като близо 200 държави се споразумяха за бързо и значително намаляване на емисиите на метан. Това беше продължение по предишен ангажимент, поет от повече от 150 държави, за намаляване на глобалните емисии на метан с най-малко 30% от 2020 г. до края на десетилетието.

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

ЕК с амбициозни зелени планове на фона на фермерските протести

Програмата на Европа за климата навлиза в трудна политическа фаза, тъй като започва да засяга чувствителни сектори