Днес в Глазгоу участниците в конференцията на ООН за промените в климата COP26 постигнаха споразумение, включващо безпрецедентен текст за ролята на изкопаемите горива в климатичната криза, съобщи CNN. Първоначалната формулировка обаче, в която ставаше дума да се прекрати използването на въглища, беше смекчена по настояване на Индия и в окончателния вариант се говори за постепенно намаляване на тяхната употреба.

На конференциите за климата от години се правят опити да се постигне признание, че климатичната криза е причинена от изгарянето на изкопаеми горива. Въглищата са най-големият източник на парникови газове и постепенното им премахване беше ключов приоритет на председателстващия COP26 Алок Шарма.

Въпреки днешния пробив, финалният текст на документа не отразява тревожността на ситуацията, описана от международен екип от учени в доклада им за климата "Червен код за човечеството", публикуван през август. Постигнатото глобално споразумение по-скоро отлага за идната година голяма част от действията по намаляване на емисиите от изкопаеми горива. Междуправителственият панел на ООН по изменението на климата съобщи, че светът трябва да намали приблизително наполовина емисиите през следващото десетилетие.

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

През 2020 г. светът е загубил 258 000 кв. км гора

Включен е и текст за премахване на субсидиите за изкопаеми горива.

Целта на приетия документ е държавите да поемат по-мащабни ангажименти за ограничаване на вредните емисии в атмосферата до 2030 г. и ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалното ниво. Доколко конференцията в шотландския Глазгоу е била успешна ще стане ясно през следващата година - в зависимост от това дали държавите ще дойдат на COP27 с по-амбициозни ангажименти за намаляване на парниковите емисии.

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

"Обявленията тук в Глазгоу са обнадеждаващи, но далеч не са достатъчни"

По-рано Алок Шарма заяви пред делегатите, че е "безкрайно благодарен" за това, че е съхранена всеобхватната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса.

Учените изтъкват, че това е от решаващо значение, за да се избегне влошаването на последиците от климатичната криза и да се избегне катастрофална промяна на климата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш определи договореностите като недостатъчни, но отбеляза, че е постигнат компромис, отчитащ интересите и противоречията между страните-участнички.

Конференцията на ООН по климата започна в Глазгоу, Шотландия, на 31 октомври. В нея взеха участие 30 хиляди души от близо 200 страни.

През първите дни гости на форума бяха президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Франция Еманюел Макрон, премиерът на Великобритания Борис Джонсън и други световни лидери. Сред тях не бяха лидерите на две от страните, които са сред най-големите източници на парникови емисии - Китай и Русия. Това стана причина американският държавен глава Джо Байдън да отправи остри критики към президентите Си Дзинпин и Владимир Путин.

Борис Джонсън предупреди за неудържим гняв, ако COP26 се провали за климата

Борис Джонсън предупреди за неудържим гняв, ако COP26 се провали за климата

Още неродени поколения "няма да ни простят"