Президентът на САЩ Джо Байдън обвини във вторник Китай и Русия, че техните лидери не са присъствали на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, съобщи АП.

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

САЩ ще предприемат "действия, а не думи"...

"Фактът, че Китай се опитва да утвърди, разбираемо, нова роля в света като световен лидер, не се появява. Това просто е огромен проблем и те си тръгнаха. Как го правиш и твърдиш, че си лидер? каза Байдън. Беше голяма грешка, честно казано, че Китай не се появи. Останалата част от света погледна Китай и каза "какви ценности предлагат?", добави той.

Президентът Си Дзинпин, който ръководи най-големия източник на въглеродни емисии в света, отговорен за изменението на климата, не е пътувал извън Китай от началото на пандемията Covid-19 в началото на 2020 г.

Байдън беше още по-язвителен към руския колега Владимир Путин, който пътува и се срещна с президента на САЩ в Женева през юни. Русия е четвъртият най-голям източник на емисии в света.

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

Байдън помага на климата с възобновяема и ядрена енергия, и с малки модулни реактори

САЩ и Румъния започват изграждане на първа по рода си АЕЦ с малък модулен реактор в Румъния

Байдън засили действията на САЩ в областта на климата с обещания за нулиране на въглеродните емисии до 2050 г., рязък обрат от скептичния по проблема негов предшественик Доналд Тръмп.

Байдън каза, че изпълнява клетвата си при първото си международно пътуване като ю