Президентът на САЩ Джо Байдън обявява смели действия в съответствие с неговата визия, че справянето с климатичната криза не е просто императив, а една от най-големите икономически възможности на нашето време. Когато мисли за климата, той мисли за работни места - и знае, че решителните действия ще допринесат за икономиките и работните места у дома, пише "Белият дом" в изявление.

Съединените щати водят икономиката на чистата енергия на бъдещето с инициативи в редица сектори и всички етапи на иновациите: изследвания, разработки и внедряване. Министерството на енергетиката съобщава, че докато повечето енергийни сектори загубиха работни места през 2020 г., секторите, които продължиха да растат на фона на пандемията, енергия от вятър, батерии, хибридни и електрически превозни средства. В световен мащаб Международната агенция по енергетика изчислява, че преминаването към нулева икономика ще създаде 30 милиона работни места по целия свят до 2030 г. в енергетиката, строителството и автомобилния сектор, 65% от които ще бъдат висококвалифицирани работни места.

Съединените щати се ангажират да реализират не само потенциала за намаляване на емисиите, но и възможностите за икономически растеж и създаване на работни места в ключови сектори.

Байдън представя план за действие на САЩ за намаляване на емисиите на метан, който удвоява усилията на цялото правителство за драстично намаляване на емисиите на метан в САЩ, намаляване на разходите на потребителите, защита на работниците и общностите, поддържане и създаване на висококачествени работни места, благоприятни за синдикатите и насърчаване на иновациите в САЩ и производство на критични нови технологии.

Президентът също така обявява как САЩ си партнират със страни по света, за да стимулират иновациите и дълбоката декарбонизация, включително чрез Net-Zero World за очертаване на пътища към дълбока декарбонизация; Инициативата за търсене на чиста енергия, която ще улесни по-голямото корпоративно закупуване на енергия от възобновяеми източници и First Movers Coalition, която ще стимулира иновациите, като изпраща сигнал за търсенето на новите технологии, от които се нуждаем в индустрията, авиацията и тежкотоварния транспорт.

Президентът полага усилия с партньори по целия свят за мобилизиране на публични и частни финанси за икономически растеж и развитие, съобразен с климата, включително чрез внасяне на климатични параметри за развитието на инфраструктурата чрез Build Back Better World (B3W), създаване на работни места в чистите индустрии в САЩ и други страни, включително ново партньорство с Южна Африка.

Президентът също така признава критичната роля на естествените екосистеми за решаване на климатичната криза, като стартира големи инициативи, включително AIM for Climate за стимулиране на селскостопанските иновации, Плана за опазване на глобалните гори, който ще катализира глобалните усилия за опазване и възстановяване на горите и други критични екосистеми.

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

Байдън: С всеки ден расте цената на бездействието ни по отношение на климата

САЩ ще предприемат "действия, а не думи"...

Байдън признава, че ускоряването на приемането на чиста енергия по света е от основно значение за глобалния преход към нула. Енергията представлява по-голямата част от глобалните емисии, а технологиите за чиста енергия, които вече са конкурентоспособни по отношение на разходите, са от решаващо значение за намаляване на емисиите в секторите на електроенергията, транспорта, промишлеността и сградите.

Байдън стартира няколко инициативи, демонстриращи неговия ангажимент да си партнира с предприемачи и иноватори, за да катализира развитието и внедряването на новите технологии, които ще захранват чистата икономика на бъдещето. Съединените щати си партнират с нововъзникващите икономики за разработване на стратегии за дълбока декарбонизация, мобилизиране на частни компании за стимулиране на разгръщането в промишлени сектори, които се нуждаят от намаляване, засилване на приемането на възобновяема и ядрена енергия, включително малки модулни реактори, и стартиране на следващия Energy Earthshot за ускоряване на иновациите в технологиите за отстраняване на въглероден диоксид.

Съединените щати и Румъния обявят днес плановете си за изграждане на "първата по рода си" АЕЦ с малък модулен реактор (SMR) в Румъния в партньорство с американската NuScale Power, която ще донесе най-новата гражданска ядрена технология в критична част на Европа.

Партньорството ще донесе SMR технологията в Румъния, позиционирайки технологията на САЩ да води в глобалната надпревара за внедряване на SMR. Търговското споразумение ще включва шестмодулен АЕЦ NuScale, който първоначално ще създаде над 3700 работни места в САЩ и Румъния, включително възможни профсъюзни работни места, с потенциал за създаване на 30 000 работни места в САЩ и Румъния с разрастването на проекта.

Внедряването на ядрената SMR технологията ще има важен принос за декарбонизирания енергиен сектор и нулево бъдеще.

Стимулиране на глобална чиста икономика: Байдън се ангажира да стимулира развитието на чиста глобална икономика и да създава нови коалиции и партньорства за това. Въз основа на стартирането в Г-7 през юни 2021 г. на Build Back Better World - ориентирано към ценности, висок стандарт и прозрачно партньорство за инфраструктура за катализиране на инвестициите в инфраструктура и икономическия растеж - администрацията на Байдън полага усилия в цялото правителство и партньори от цял ​​свят, светът да мобилизира публични и частни финанси за икономически растеж и развитие, съобразени с климата.

В Европа, особено Франция, разчитат на АЕЦ за постепенно премахване на газа

В Европа, особено Франция, разчитат на АЕЦ за постепенно премахване на газа

Ядрената енергия се очертава като зелена резервна опция в Европа