Живеем в преломен момент от историята на света и с всеки ден цената на бездействието ни по отношение на климата расте. Такова послание отправи президентът на САЩ Джо Байдън на конференцията на ООН по климатичните промени (COP26) в Глазгоу.

"В условията на нарастваща катастрофа вярвам, че има невероятна възможност - не само за Съединените щати, но и за всички нас", заяви американският президент, цитиран от AFP.

По думите му, постигането на целта да се задържи глобалното затопляне в рамките на 1.5 градуса по Целзий може да бъде постигната само с общи усилия, но засега човечеството не се справя с тази задача. Той подчерта, че промените в климата опустошават света, застрашават животи, нанасят на световната икономика щети за трилиони долари.

Байдън се ангажира, че страната му ще предприеме "действия, а не думи" за ограничаване на климатичните промени. Стремежът е до 2030 г. САЩ да намалят парниковите си емисии с 50-52% в сравнение с нивото от 2005 г.

По думите му, електрифицирането на транспорта, изграждането на слънчеви батерии и ветрогенератори създава добри и високо платени работни места в Съединените щати.

Американският президент се извини пред света за това, че по времето на предшественика му Доналд Тръмп САЩ напуснаха Парижкото споразумение за климата. Същевременно той отбеляза и причината за напускането -- това споразумение налага несправедливи икономически ограничения на американските работници, бизнесмени и данъкоплатци. Въпреки това Байдън смята, че борбата с промените в климата ще подпомогне развитието на икономиката, а няма бъде пречка за него.

Борел: Зеленият преход ще промени и геополитиката

Борел: Зеленият преход ще промени и геополитиката

ЕС все още е твърде зависим от вноса на хидрокарбонатни горива...