Ядрената енергия се очертава като зелена резервна опция за възобновяеми източници в Европа и за подпомагане на намаляването на зависимостта от чуждестранните доставки на природен газ, пишат "Блумбърг" и "Люксембург таймс". 

Глобалното търсене за осигуряване на газ преди зимата доведе до покачване на цените, което накара политиците във Великобритания да се обърнат към ядрената енергия, за да гарантират енергийната сигурност. Но газът е голяма част от енергийния микс и отказът от него няма да е лесен.

Навсякъде по канала, електроенергийната система във Франция съчетава АЕЦ и възобновяеми източници и макар това да я прави по-малко зависима от вноса на газ, повишените цени на електроенергията принуждават страната да призове за по-малко зависима от вноса Европа.

"Ключово е да си независим. Това е ключово за Франция. Това е от ключово значение и за всички европейски страни", каза френският финансов министър Бруно льо Мер преди среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург. "Не искаме да зависим от доставките, идващи от чужди страни."

Ядрената енергия е готова да поеме сериозна роля в енергийната система на Обединеното кралство, за да подкрепи периодично възобновяемите енергийни източници в план за постепенен отказ от природния газ до 2035 г. Правителството в понеделник посочи скъпите и нестабилни цени на газа като част от причината.

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Големите реактори са гръбнакът за чиста енергия, а малките са големият потенциал

Причина за стремителния скок на цените на газа са по-ниските доставки от Русия, която запълва собствени складови площадки в подготовка за търсенето през зимата.

"Колкото повече гледам на това, мисля, че ядрената енергия трябва да бъде част от решението", каза британският министър на бизнеса Квази Квартенг. "Това, което трябва да направим в тази страна, е да имаме евтина, достъпна система, нещо, което е устойчиво и нещо, на което можем да разчитаме сами, което ни предпазва от капризите на международните движения на цените."

Ядрената енергия е доминираща във Франция от години и страната планира да намали тази зависимост чрез увеличаване на възобновяемите енергийни източници. Но ползите от нисковъглеродната система не се филтрира в икономиката в настоящата енергийна криза.

Европейските енергийни пазари са свързани чрез огромни захранващи кабели, които преминават между страните, а зависимостта от газ в съседни страни като Германия също вдига френските цени. Френският бенчмарк електроенергиен договор се повиши до рекордните 152,40 евро (177,08 долара) на мегаватчас в понеделник.

Подкрепата за АЕЦ е възраждане след голямата авария във Фукушима в Япония през 2011 г., но проектите за атомна енергия са скъпи и изграждането им отнема години.

Настоящата криза ги връща във фокуса.

Финансовите министри на 27-те държави от Европейския съюз са Люксембург, за да обсъдят начини да помогнат на потребителите и компаниите да се справят с рекордни цени на газа, които се прехвърлиха върху пазарите на въглерод и електроенергия. Многобройни доставчици на енергия във Великобритания фалираха. Франция блокира увеличаването на тарифите за газ.

"Ситуацията, с която сме изправени днес е непоносима, непоносима за нашите граждани, непоносима за нашите частни компании", каза Льо Мер. "Това ще бъде основен политически въпрос през следващите години."

Forbes: Зимата идва - Може ли да се предотврати енергийната катастрофа?

Forbes: Зимата идва - Може ли да се предотврати енергийната катастрофа?

Правителствата в Европа за десетилетие са нарушили 3 неизменни закона: На физиката, на търсенето и на предлагането

Лидерите на ЕС ще обсъдят по-късно през октомври идеята за създаване на стратегически резерв на газ на ЕС и отделянето на цените на електроенергията от цените на газа, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Пред репортери в Естония фон дер Лайен каза, че скокът в цените на електроенергията за европейските потребители е резултат главно от много по-скъп газ, тъй като търсенето в световен мащаб се е увеличило, но ключови европейски доставчици на газ като Русия не са увеличили доставките.

"За газа ние сме силно зависими от вноса - 90% от газа се внася. В световен мащаб икономиките се увеличават, така че търсенето се увеличава, но предлагането не се увеличава съответно. Ние сме много благодарни, че Норвегия засилва производството си, но изглежда това не е така в Русия", каза тя.

Фон де Лайен заяви, че ЕС трябва да инвестира във възобновяеми източници на енергия, защото това ще го направи независим от вноса и ще стабилизира цените. Но по-непосредствените стъпки ще бъдат обект на следващата среща на върха на ЕС на 21-22 октомври.

"В краткосрочен план ще обсъдим в Европейския съвет не само тази вечер, но след две седмици в официалния съвет как да се справим със съхранението, стратегически резерв и ще разгледаме общия ценови състав на пазара на електроенергия защото, ако цените на електроенергията са високи, това се дължи на високите цени на газа и трябва да разгледаме възможността за отделяне в рамките на пазара, защото имаме много по-евтина енергия като възобновяеми източници", каза фон дер Лайен.

ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията

ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията

Държавите-членки могат да променят ДДС, акцизи, да използват директна подкрепа за потребителите срещу високите разходи