Bank of America BAC заяви в бележка в петък, че цената на суровия петрол може да надхвърли 100 долара за барел през зимата и да ускори световната икономическа криза. В бележката си BofA посочва възможността за необичайно студена зима, по-високото търсене на авиацията и потенциалното преминаване от газ към петрол при производството на електроенергия като фактори, които биха могли да създадат допълнително покачване на цените на петрола, които вече са се повишили с почти 60% от януари, пише Forbes.

За Япония, Корея и голяма част от Европа цените на природния газ вече са се покачили до нива, които са значително по-високи от цената на суровия петрол на база еквивалент на барел. По-нататъшните увеличения биха могли да подкрепят преминаването от газ към петрол при производството на електроенергия, но само когато такова превключване все още е налице. Много западни държави са принудили премахването тази способност поради екологични съображения, тъй като правителствата и компаниите са реагирали на натиска от страна на зеленото лоби и общността на инвеститорите от ESG.

Това, разбира се, е само още един пример за видовете преждевременни и откровено нерационални енергийни избори, които правителствата - включително САЩ - правят през последните няколко години, за да се опитат да ускорят този "енергиен преход", принуждавайки замяната на надеждни, високо енергийни източници като изкопаеми горива и ядрени източници към енергия с вятърни централи, слънчева енергия и електрически превозни средства, задвижвани от литиево-йонни батерии.

Енергийната криза в Западна Европа това лято е предизвикана от преждевременното пенсиониране на стотици електроцентрали на въглища и природен газ в полза на масовото прекомерно разчитане на вятърна енергия и в по-малка степен на слънчева енергия. По ирония на съдбата, тази криза се случва точно когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и демократите в Конгреса се опитват да променят своя масивен законопроект за "съгласуване на бюджета", който до голяма степен е предназначен да пресъздаде европейския модел в Съединените щати.

Както Алисия Финли съобщи в Wall Street Journal миналата седмица, През последното десетилетие Великобритания и Европа затвориха стотици въглищни централи, а Великобритания има само две останали. Испания затвори половината от въглищните си централи миналото лято. Европейските страни са похарчили трилиони долари за субсидиране на възобновяеми източници, които миналата година за първи път надхвърлиха изкопаемите горива като дял от производството на електроенергия. Проблемът с тази стратегия тази година беше фактът, че вятърът почти спря да духа в Европа, което накара правителства, които прекараха последното десетилетие, пенсионирайки централите с въглища и природен газ, да се борят, за да ги активират отново.

Европейските служители първо прибягнаха до по-чистото гориво природен газ и в резултат на това допълнителното търсене на природен газ доведе до рекорден износ на втечнен природен газ от САЩ за Европа, което от своя страна предизвика скок в глобалните цени на втечнен природен газ. Така виждаме последиците от масово решение на европейските правителства да се опитат да нарушат законите на физиката, като се опитват да заменят източници на енергия с висока плътност с източници на енергия с ниска, което в момента води до техния сблъсък със законите на търсенето и предлагането.

Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

Рекордните цени на електроенергията ще ускорят зеления преход в ЕС

Тимерманс: Ако имахме Зелената сделка 5 години по-рано, нямаше да сме в тази позиция

Правейки нещата по-несигурни за европейските страни, Русия отговори на жаждата им за природен газ, като ограничи собствения си износ за Европа, като допълнително повиши цената. Сякаш за да илюстрира нещастната ситуация, в която тези правителства са се поставили, тяхната неспособност да осигурят адекватни доставки на природен газ сега им е оставила избор да реактивират и въглищни инсталации на нафта. Проблемът е, че както каза пред Bloomberg Наташа Тирина, изследовател-анализатор в Wood Mackenzie Ltd., Русия е и единственият потенциален доставчик, който би могъл да осигури необходимите количества въглища, за да запали светлините в Европа и домовете да се отопляват тази зима.

"Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще доведе до огромен скок в търсенето на въглища, който самата Русия не може да осигури за толкова кратко време", каза Тирина. "Това също ще изисква доставки от други страни, например от САЩ, но ситуацията там е подобна както навсякъде другаде."

В лицето на тази настъпваща енергийна криза в Европа, до голяма степен ускорена от тези политически решения, администрацията на Байдън и демократите в Конгреса прекараха последната седмица, опитвайки се да преместят своя законопроект за "съгласуване на бюджета", който е предимно социално подпомагане и Зелен нов курс за финансиране. Това огромно законодателство е натоварено със стотици милиарди долари нови субсидии, мандати и стимули за същите тези периодични източници на енергия с ниска плътност, заедно с нови данъци и драконовски регулаторни действия, предназначени да увеличат разходите за изкопаеми горива в производството и транспорта на електроенергия.

Би било едно нещо за лидерите във Вашингтон, окръг Колумбия, да се включат в това упражнение, ако необходимата технология за съхранение в батерии за тези източници на енергия с ниска плътност съществува в широк мащаб. Но, както е документирано и тази година, въпреки че е постигнат напредък в научните изследвания, в момента такава технология не съществува на смислена, мащабна основа. Правейки нещата още по-зле, производителите на голямо разнообразие от критични минерали, необходими за съществуващата литиево-йонна технология, която понастоящем се използва ограничено за производство на електроенергия и от съществено значение за електромобилите, се опитват да разберат как ще отговорят на новото търсене, което се очаква да нарастват с цели 4 000 % до 2040 г. за техните продукти, според Международната енергийна агенция (IEA).

Говорейки за МАЕ, шефът на този международен орган Фатих Бирол каза пред комисията по енергетика и околна среда на Европейския парламент миналата седмица, че "Неточно и несправедливо е да се обясняват тези високи цени на енергията в резултат на политиките за преход към чиста енергия. Това е грешно."

Това твърдение е глупост. Разбира се, "политиките за преход към чиста енергия" носят известна отговорност за това покачване на цените на енергията. Всеки нов регламент, колкото и благороден да е, има цена и "енергийният преход" вече изисква вълна след вълна на ново регулиране на изкопаемите горива. Твърдението, че тези действия не носят никакви разходи или последствия, е просто абсурдно.

Освен това тук не играят само политиките на прехода. Изискванията на общността на инвеститорите, свързани с ESG, които имат ограничен достъп до капитал за производителите на изкопаеми горива и изискват те да прехвърлят големи части от капиталовите си бюджети върху инициативи за "зелена" енергия, също изиграха значителна роля за увеличаване на цените на изкопаемите горива. Това дори не е спорно: Всъщност това е ключова част от "зелената" стратегия за повишаване на цената на изкопаемите горива, така че тези други "зелени" енергийни източници да станат по-конкурентоспособни на пазара.

Забележките на Бирол са точно в съответствие с привидния обет за Омерта (кодекс на мълчанието) сред много обществени лидери срещу изричането на критични забележки, свързани с тези възобновяеми енергийни източници.

По същия начин миналата седмица видяхме, че Федералната комисия за енергийно регулиране (FERC) публикува доклад, в който се твърди, че почти пълният провал на вятърната и слънчевата енергия да доставят енергия на електрическата мрежа в Тексас, управляван от ERCOT, няма нищо общо с липсата на електричество по време на зимната буря през февруари.

ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията

ЕС подготвя набор от инструменти за мерки срещу скока на цените на енергията

Държавите-членки могат да променят ДДС, акцизи, да използват директна подкрепа за потребителите срещу високите разходи

Отново това е пълна глупост. Грешките на вятърната и слънчевата енергия в разгара на събитието изиграха роля, и то значителна, в причиняването на тези прекъсвания. Ето какво каза Редакционната колегия на Wall Street Journal за абсурдния доклад на FERC:

Според доклада газовите централи са предоставили 55% от капацитета на електроцентралите по време на студа в сравнение с 22% за вятъра, 18% за въглищата и 1% за слънчевата енергия. Но действителното производство на електроенергия в Тексас се е увеличило с 400% за газ и 25% за въглища през седмицата преди прекъсването на електрозахранването. Слънчевата и вятърната енергия спаднаха съответно с 80% и 55%.

Слънчевоенергийната промишленост въодушевено прецени, че слънчевата енергия "е работила според очакванията през февруари 2021 г. в Тексас" и е "предвидим, надежден и достъпен източник на чиста енергия". Слънчевата енергия се представи най-лошо от всеки източник и произведе по-малко от 1% от щатската мощност по време на замразяването. Но хей, регулаторите очакват слънчевата енергия да бъде предсказуемо ненадеждна.

Докладът на FERC е не само абсурден, но и опасен. В крайна сметка как може да се реши проблем, ако държавните служители дори не могат да го идентифицират правилно? Това настояване да се придържаме към разказите, че "възобновяемите енергийни източници са добри, изкопаемите горива са лоши", е разрушително за обществения дискурс и нашата енергийна сигурност. Всички тези източници на енергия не са нито добри, нито лоши; всички те имат своите роли; имаме нужда от всички тях. Европа открива това по трудния начин в момента.

Правейки нещата още по-обезпокоителни за тези от нас в Тексас, държавните служители тук не направиха нищо, за да изискват от всеки оператор каквото и да е производство на природен газ или тръбопроводно съоръжение, вятърна ферма, слънчева ферма, въглищна централа или централа с природен газ да зазимят всяка тяхната инфраструктура, или за да се наблегне на изграждането на отчаяно необходимия капацитет за генериране на енергия от базово натоварване. Това бездействие е станало въпреки факта, че губернаторът на Тексас Грег Абот конкретно ги определи като две от основните болести в мрежата на Тексас, които доведоха до събитието през февруари, при което повече от 200 тексасци загинаха от студ поради липса на електричество.

Правейки това правилно наблюдение малко след февруарския голям студ, Абът се ангажира да държи краката на законодателния орган до огъня, обещавайки, че ще призове членовете обратно на колкото се може повече специални сесии, ако не успеят да се справят с всички проблеми в мрежата. Това е обещание, което за съжаление не успя да спази, като вместо това избра да се вкопчи в разказ, че законодателната власт е решила всичко по време на редовната си сесия.

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Очаква се сериозен инфлационен натиск през следващите месеци

Бог да ни е на помощ, ако следващата януари/февруари имаме нова голяма зимна буря. ERCOT, мениджърът на мрежата на Тексас, и губернатор Абът имаха късмет и без всякакви прекъсвания на тока през лятото благодарение на необичайно ниските температури в Тексас, но да се надявате на късмет не е сериозна стратегия, тъй като цените и глобалното търсене на енергийни източници продължават да растат.

Докато новините за енергийната криза се съсредоточават в момента в Европа, истината е, че това бързо се превръща в глобална криза, засягаща световните пазари. Длъжностни лица като Бирол и комисарите във FERC може да не искат да го признаят, но истината е, че само преди 9 месеца суровият петрол бе евтин, бензинът и дизелът бяха евтини, природният газ беше евтин и всички бяха в привидно изобилие.

Само 270 дни по-късно, петролът е $80 и се очаква да стигне трицифрени стойности, цените на природния газ се удвоиха в САЩ и повече от четири пъти в части от Азия и европейските правителства се опитват да разберат откъде ще си набавят запасите за зимата.

Суровата реалност е, че няма да има какво да направят, поради простия факт, че няма наличности. Безсмислените политически решения, които помогнаха за създаването на тази криза, отнеха десетилетие за пълно прилагане и ще отнеме поне толкова време, ако политиците решат да дойдат на себе си. Тъй като търсенето на нефт и природен газ нараства до нови световни висоти, Wood MacKenzie и Rystad Energy публикуваха неотдавнашни доклади, показващи, че през последното половин десетилетие се наблюдава недостатъчно инвестиране в намирането на нови запаси, което достига стотици милиарди долара. Това не е нещо, което може да се поправи за една нощ.

В крайна сметка, въпреки всички преобладаващи разкази, летящи наоколо, енергийното бъдеще на света ще се управлява както винаги: Със законите на физиката, търсенето и предлагането. В момента става страшно очевидно, че политическите решения, взети от правителствата в Европа, САЩ и други части на света през последното десетилетие, са нарушили и трите от тези неизменни закони.

В резултат на това идва зимата и с нея идва потенциално енергийно бедствие.

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Големите реактори са гръбнакът за чиста енергия, а малките са големият потенциал