Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. Това заяви пред БНР председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара Антон Петров.

По негови думи по отношение на газа е много по-леко, защото е очаквано и може да бъде калкулирано.

Той подчерта, че неслучайно бизнесът не говори толкова много за газа, колкото за електроенергията.

"Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави социална политика, каквато правителството прави през електроенергията. И през парното прави социална политика, но не до такава степен, не натоварва допълнително цената на газа", обясни Петров.

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи
Обновена

С над 36% по-скъп газ през октомври поиска "Булгаргаз", КЕВР се съгласи

Първоначалната заявка беше за 16%

Той посочи, че при електроенергията няма полезен ход, докато при газа нещата са малко по-спокойни.

Петров се надява, че пикът в търгуването ден напред няма да бъде постоянен, ще продължи от 2 до 5 месеца и след това цените ще се нормализират. По негови думи много правителства се опитват по някакъв начин да омекотят този пик, защото се смята, че ще е временен.

Правителствата правели опити да предпазят своите предприятия, индустрии и дори бита от този ценови шок. Да предпазят икономиката от инфлационния натиск, който неминуемо ще дойде от цените на електроенергията, обобщи Василев.

Той изтъкна, че правителства идват и си отиват, а индустрията остава или може би.

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Бизнесът вижда драматична ситуация, а още не е настъпила зимата и цените са на шокови нива

Припомняме, в средата на септември Асоциацията на индустриалните консуматори изразиха силно притеснение от значително покачване на цените на електроенергията и природния газ както у нас, така и на европейските пазари.

Преди месец на пазара на електроенергия при ценови равнища в сегмента "ден напред" от 335,51 лв./MWh. редица структуроопределящи енергоинтензивни предприятия временно преустановиха или намалиха дейността си.

В средата на август месец работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като по-рано обявиха, че спират мощности, принудени от високите цени.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Един месец и отново нищо не е направено