Природният газ да поскъпне с 36,2% през този месец. Това предложи "Булгаргаз".

Първоначалната заявка на газовото дружество беше за 16%.

Впоследствие енергийният регулатор прие предложението за поскъпването на синьото гориво.

След анализ на представените от "Булгаргаз" актуални данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

От енергийния регулатор посочват, че увеличената цена на природния газ за м.октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на "Булгаргаз" цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

Българите получавали 25% по-евтин природен газ в сравнение с европейците

Българите получавали 25% по-евтин природен газ в сравнение с европейците

Благодарение на микса на "Булгаргаз"

По време на общественото обсъждане в КЕВР във вторник директорът на "Булгаргаз" Николай Петков отчете, че прогнозите на водещите агенции, които следят пазара на природен газ, не предвиждат намаление на цените за зимния сезон. По тази причина той обясни, че поскъпването през октомври може да се окаже по-голямо от 16%.

Поради поскъпването на газа от КЕВР вече предупредиха, че вероятно от януари ще има и нови, по-високи цени на тока, парното и топлата вода.