Поскъпването на цената на природния газ изцяло се определя от ситуацията на международните пазари и по никакъв начин не могат да се отправят упреци към "Булгаргаз".

Тази теза разви в студиото на БТВ Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Той отказа да каже с какъв процент точно ще се увеличи цената на синьото гориво у нас от утре - 1 октомври, но от думите му стана ясно, че със сигурност ще е с повече от 16% - колкото беше заявката на дружеството от преди дни. Решението ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР утре сутрин. А Павлов обясни, че "Булгаргаз" ще поиска промяна, но на база стойности, които ще гледа и пресмята днес в 23 часа.

С над 20% поскъпва природния газ от днес

С над 20% поскъпва природния газ от днес

От "Булгаргаз" посочват, че цената остава 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси

"Търсенето е много голямо, предлагането не може да го покрие, така се стига до тези цени." Влияние оказва както икономическото възстановяване след пандемията, така и изчерпването на количествата в газохранилищата на Европа, а танкерите с втечнен газ са тръгнали към Азия, тъй като там заплащат повече, обясни още Павлов. Отделно на това зимата в Европа била дълга и студена.

Въпреки това българските потребители получават с около 25% по-евтин газ от тези в останалите европейски държави. Това е възможно благодарение на ценовия микс, обяви Николай Павлов.

При все това "Топлофикация" - София има нужда от финансово подпомагане.

От Азербайджан получаваме газ, въпреки че не е изградена връзката с Комотини в Гърция - точката за доставка, която е договорена. Остналите начини за доставка обаче носят риск, обясни директорът на "Булгаргаз". По последни данни интерконекторът ще е готов на 1 юли догодина и това ще ни осигури 1 млрд. кубични метра газ от Азербайджан, както е по договор. Николай Павлов призна, че има забавяне на проекта без да уточни какви са причините. 

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Живков обсъди развитието на проекта с гръцкия си колега