Природният газ поскъпва с 20,48% от днес, 1 септември, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на по традиция закрито заседание. Тя одобри цена от 69,40 лв. за мегаватчас, внесена сутринта от "Булгаргаз", което е с над 3% повече отколкото газовата компания предлагаше преди - 67 лв.

От комисията съобщават, че решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 01.09.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.08.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

"Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари."

В прессъобщение до медиите, което е прецедент за такъв ден, от "Булгаргаз" изрично посочват, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси.

По направените изчисления от "Булгаргаз", благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв., се посочва в изявлението на вносителя.

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

Българската страна не може едностранно да определя или да променя точката на доставка