Руският енергиен гигант "Газпром" има готовност да увеличи доставките на газ за Европа, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че компанията има интерес да сключи повече договори за доставка на газ за Стария континент.

Към момента цената на синьото гориво в ЕС е рекордно висока, а токът на британския спотпазар се увеличи със 700% заради недостига на газ, предизвикан от свиването на доставките от страна на Газпром".

Руският президент Владимир Путин обаче отказва да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода "Северен поток 2".

Енергийни експерти допускат, че с този ход Москва цели да форсира завършването на проекта.

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 700 долара

Цената на газа в Европа надхвърли рекордните 700 долара

Предишният рекорд беше счупен вчера

Намалените доставки на газ за ЕС от страна на "Газпром" обаче не са единствената причина за поскъпването. Цената на синьото гориво на едро сега на моменти надхвърля 70 евро за мегаватчас. За сравнение, в разгара на пандемията цената бе едва 5 евро.

По думи на анализатора на енергийния пазар Ханс Кьониг високите цени се дължат най-вече на изненадващото повишено търсене в международен мащаб.

В световен мащаб цените на втечнения газ, който се доставя по море, са се повишили поради увеличеното търсене в Азия.

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Шефът на „Нафтогаз“: Русия изнудва ЕС да пусне „Северен поток 2“, създавайки изкуствен дефицит на газ

Транзитът през Украйна е намален....

Том Марцек-Мансер от лондонската консултантска компания ICIS посочва, че проблемът с недостига на газ в Европа може да бъде разрешен с допълнителни доставки от Русия. Тя обаче не осигурявала очакваните от пазарите количества.

Според него проблемът не е в капацитета на газопроводите. Той предполага, че или Газпром" има вътрешни проблеми, които не му позволяват да произведе достатъчно газ, или Русия ограничава износа за Европа по стратегически причини. По този начин вероятно се цели оказването на натиск за ускоряване на сертифицирането на "Северен поток 2".

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация