Доставките на газ по газопровода "Северен поток 2" няма да започнат в началото на следващия месец. Това заяви в сряда ръководителят на "Газпром" Алексей Миллер, в отговор на въпрос на Bloomberg.

Припомняме, че Русия вече обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия е обявил, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

Четиримесечният период е започнал да тече на 8-и септември

През юли Вашингтон и Берлин се споразумяха да предприемат мерки, ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или да пристъпи към по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна.

Двама сенатори от Републиканската партия настояха за санкции срещу компанията-оператор на газопровода "Северен поток 2", като предупредиха, че ще ако това не бъде направено, ще блокират назначенията в Министерството на финансите. Става дума за сенаторите Пат Туми и Тед Круз.

В Русия отговориха на заплахите на САЩ заради "Северен поток 2"

В Русия отговориха на заплахите на САЩ заради "Северен поток 2"

Вашингтон провеждал "игри под прикритие" с цел да клевети проекта