Двама сенатори от Републиканската партия настояха за санкции срещу компанията-оператор на газопровода "Северен поток 2", като предупредиха, че ще ако това не бъде направено, ще блокират назначенията в Министерството на финансите, съобщи "The Wall Street Journal".

Става дума за сенаторите Пат Туми и Тед Круз заявиха, че са готови да подкрепят кандидатите за висши длъжности в сегашната администрация, включително двама чиновници в сферата на националната сигурност, които ще отговарят за санкциите и финансирането на борбата с тероризма, ако Министерството на финансите включи компанията Nord Stream 2 AG в черния списък.

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Тед Круз: "Северен поток 2" няма да бъде завършен

Разширяването на санкциите ще спре проекта...

Администрацията на президента Джо Байдън нееднократно налага санкции срещу руски компании и физически лица, свързани с проекта "Северен поток 2". Същевременно Държавният департамент заяви, че за компанията-оператор Nord Stream 2 AG и директора й Матиас Варниг се прави изключение заради съображения, свързани с националната сигурност на САЩ.

Русия вече обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия е обявил, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода. 

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

След 4 месеца става ясна сертификацията на "Северен поток 2"

Четиримесечният период е започнал да тече на 8-и септември

Припомняме, през юли Вашингтон и Берлин се споразумяха да предприемат мерки, ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или да пристъпи към по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност