Стартирането на руския газопровод "Северен поток 2" ще означава, че Европа ще зависи единствено от управлявани от Москва тръбопроводи, докато украинският маршрут за доставка на газ към Европа изчезва. Това предупреди ръководителят на компанията оператор на газотранспортната система на Украйна, информира "Ройтерс".

Руската държавна корпорация "Газпром" почти завърши изграждането на "Северен поток 2", което може да отклони транзитните газови потоци, които все още преминават през Украйна към Европа, но компанията може да срещне трудности при получаване разрешително за газопровода.

"Ако "Газпром" постигне стартирането на "Северен поток 2" и сме принудени да оптимизираме украинската система, Европа няма да има възможност да се върне в Украйна", подчерта Сергий Макогон.

Съд в Германия не освободи "Северен поток 2" от нормите на газовата директива на ЕС

Съд в Германия не освободи "Северен поток 2" от нормите на газовата директива на ЕС

"Северен поток 2" вече е почти завършен

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност и настоява, че не е късно да се спре проектът.

Руските власти твърдят, че газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" имали за цел да подобрят енергийната сигурност на Европа.

Намаляването на доставките на руски газ за Европа доведе до бързо покачване на цените и Макогон заяви, че за да убеди европейците да използват новия газопровод, "Газпром" може да предприеме твърди мерки.

По време на газовата "война" с Украйна през 2006 и 2009 г. "Газпром" временно преустанови транзита към Европа в средата на зимата, а настоящите рекордно ниски запаси от газ в европейските хранилища не биха компенсирали евентуални прекъсвания на доставките.

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Германският канцлер предупреди, че страната й може да се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия

"Хората просто имат кратка памет - 2009 е годината, когато руският "Газпром" накара Европа да замръзне", припомни Макогон.

През юли държавните ръководители на Германия и САЩ обявиха споразумение, което трябваше частично да смекчи притесненията на Киев относно новия газопровод, но Украйна посочва, че това е единственото обещание, което е видяла досега.

Киев се опасява, че от 2024 г. "Газпром" ще спре транзита и руската компания вече е започнала да съкращава доставките, а Унгария може да спре да получава газ през Украйна от октомври, докато Полша може да спре да използва маршрута от 2023 г.

"Веднага щом той ("Газпром") има техническата възможност да заобиколи Украйна, независимо от каквито и да е разходи, той ще го стори. И ние очакваме, че щом "Северен поток 2" бъде завършен, той ("Газпром") ще направи всичко, за да изостави физическия транзит", предупреди Макогон.

Германия обеща помощ за удължаване на споразумението за транзит, но Украйна изтъква, че само резервацията на украински транзитни съоръжения от европейски компании за много години би била истинска гаранция.

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Това става два месеца след договорката с Германия