Съд в германския град Дюселдорф отхвърли жалбата на Nord Stream AG - компанията оператор на "Северен поток 2" - срещу решението на германския регулатор да не оттегли проекта за газопровод от газовата директива на ЕС, информира "Блумбърг".

Компанията, контролирана от "Газпром", по-рано не беше съгласна с такава позиция и скоро ще обяви по-нататъшните си действия.

"Отхвърлянето на заявката... за изключение демонстрира дискриминационното влияние на изменената газова директива на ЕС. Към датата на влизане в сила на измененията на 23 май 2019 г. газопроводът беше завършен от гледна точка на финансовото обезпечение. Въз основа на действащата по това време правна рамка, компанията направи инвестиции в размер на няколко милиарда евро много преди Европейската комисия да обяви плана си да внесе поправки", се изтъква в изявление на компанията оператор.

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Германският канцлер предупреди, че страната й може да се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия

В същото време регулаторът счете, че проектът не е бил завършен до определения срок, поради което попада под действието на регламентите.

Актуализираните правила гласят, че тръбопровод, влизащ в ЕС, или частично се запълва от алтернативен доставчик, или неговата част на територията на ЕС трябва да е собственост на трета страна.

"Северен поток 2", който е почти завършен, ще доставя газ от Русия в Германия, като капацитетът му е 55 млрд. куб. метра газ годишно. През по-голямата част от съществуването на проекта на него активно се противопоставяше Украйна, която се опасява от загуба на доходи от транзита, както и от САЩ, заинтересовани от прокарването на своя втечнен газ в Европа.

По-рано Берлин и Вашингтон публикуваха съвместно изявление, в което отбелязаха, че за неговата реализация е необходимо да се осигурят доставките на гориво за Украйна след 2024 г. На свой ред Германия се ангажира да поиска санкции от Брюксел срещу Русия, ако Москва използва износа на енергия като инструмент на политически натиск.

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Джо Байдън удари "Северен поток 2" с нови санкции

Това става два месеца след договорката с Германия