Русия изкуствено провокира дефицит на газ в Европа и упражнява директен шантаж, за да бъде пуснат в експлоатация газопроводът "Северен поток 2". Това заяви председателят на управата на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от агенция "Униан".

"Кремъл директно шантажира Европа. Те ескалират дефицита на газ в Европа, например намалявайки транзита през Украйна един път и половина. Вследствие на тона цените на газа в Европа чупят рекордите. При такава ситуация Кремъл казва: Искате повече газ, дайте да пуснем "Северен поток 2." - коментира Витренко.

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

"Северен поток 2" няма да доставя газ от 1 октомври

Предстои процедурата по сертификация

По думите му, "Газпром" е в състояние още сега да увеличи значително доставките на газ за европейския пазар през Украйна.

"Кремъл казва, че за да стане това, европейските компании трябва да купуват повече газ, един вид проблемът е в това, че европейските компании отказват да купуват газ. Това не е истина. И лесно може да се провери." - посочва шефът на "Нафтогаз".

Той подчертава, че реалната картина на търсенето на европейските потребители може лесно да се види, като се пуснат продажби на газ от точката на влизането му на източната граница на Украйна.

"Тогава европейските контрагенти на "Газпром" ще могат сами да резервират количества от транзита през Украйна. От наша страна категорично няма проблеми, при нас всичко е открито и достъпно. Фактът, че "Газпром" не го прави, показва, че той злоупотребява с доминацията си на европейския пазар, като изкуствено ограничава предлагането и фактически блокира достъпа на трети страни до транзитните газопроводи. Тоест "Газпром" не играе по европейските правила и продължава да използва газа като геополитическо оръжие срещу Европа и Украйна." - отбелязва Витренко.

Припомняме, свиването на газовите доставки доведе до покачване на цените на газа на европейския пазар.

Поскъпването на природния газ се усеща в сметките ни още от 1 октомври

Поскъпването на природния газ се усеща в сметките ни още от 1 октомври

Васко Начев: Зелени прогнози изстрелват цената на енергията в небесата