Поскъпването на природния газ ще се усети в сметките ни още от 1 октомври. Може да очакваме и нови "ценови шамари" и то още от началото на следващата година. Това мнение изрази енергийният експерт Васко Начев в студиото на Нова телевизия

Компонентата газ заема около 70% от ценообразуването на топлоенергията. Така че няма как природният газ като поскъпва това да не се случва с парното.

С над 20% поскъпва природния газ от днес

С над 20% поскъпва природния газ от днес

От "Булгаргаз" посочват, че цената остава 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси

"В блатото са хвърлени 2 огромни камъка. Към тях са вързани ТЕЦ "Марица изток" и "Топлофикация София". Вчера г-жа Фандъкова каза, че ще й хвърли едно тънко въженце, за да предотврати потъването. Това няма как потребителите да го усетят, защото не може с палеативни мерки да се реши кардинално този въпрос. Това е глобално сбъркана политика за нефта и газа", каза Начев. България не се намира в страни от световните тенденции - енергията поскъпва навсякъде, а ситуацията с пандемията се използва от зелени активисти, които предлагат идеи, за които светът не е подготвен.

Начев посочи като примери излизането на германския канцлер Ангела Меркел и обявени намерения към 2040 страната вече да не ползва газ, а малко след това изявлението на шефа на ЕЦБ да не дава пари за газ.

"Този бранш изисква много капиталовложения. При такива изявления инвеститорите се отдръпват, заяви Начев и обясни, че това естествено води до покачване на цените.

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

Българската страна не може едностранно да определя или да променя точката на доставка