Сметките на "Топлофикация София" могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към "Булгаргаз" от близо 100 милиона лева. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Ситуацията е много тревожна. Тук трябва да се обединят усилията на всички институции", каза Павлов.

На 15 юли "Булгаргаз" заведе дело срещу "Топлофикация София" за близо 71 милиона лева.

Според директора на "Булгаргаз" се очаква до 7 септември от столичното топлинно дружество да изплатят задълженията си по делото. Ако това не стане, от "Булгаргаз" ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията", каза Николай Павлов.

Поскъпването на газа от днес се дължи на по-голямото търсене и недостиг на суровината на международните пазари. Окончателното решение на енергийния регулатор за процента поскъпване на газа за септември ще стане ясно следобед.

Припомняме, вчера на заседание на енергийната комисия в парламента шефът на "Топлофикация" - София заяви, че независимо, че не покрива нормите за изпускани в атмосферата вредни емисии, "Топлофикация" - София няма да спре да работи през идния зимен сезон. "Няма извънредна ситуацията, няма отнемане на комплексното разрешително. Нищо извънредно до момента не се е случило", успокои служебният енергиен министър Андрей Живков.

И през 2019 година "Булгаргаз" отново се обърна към съда. След като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си обаче, искът беше оттеглен.