С 20% да поскъпне природният газ. Това ще поискат днес от "Булгаргаз", съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

Това означава един мегаватчас да струва 45 лева и 27 стотинки без такси и налози. Предстои по-късно днес КЕВР да определи окончателната цена, по която ще се продава синьото гориво през юни.

Павлов обясни, че основната причина за увеличението са растящите цени на газа на европейските борси. Към това се добавя и ремонтът на "Турски поток" на територията на Турция, което ще спре доставките в региона по това трасе за седмица към края на юни.

Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-високи цени

Омбудсманът: Топлофикациите нямат основания да искат по-високи цени

Злоупотреба с доброто отношение на КЕВР

Шефът на "Булгаргаз" посочи, че втори месец компанията води преговори с "Газпром експорт" за това количествата, необходими за българския пазар, да бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния. По негови думи няма нито техническа, нито правна пречка, които да възпрепятстват такава доставка.

Били са проведени преговори и с други големи доставчици и са били закупени част от необходимите количества за този период по спот, като те ще намерят отражение в цената, която "Булгаргаз" ще предложи на КЕВР за утвърждаване като леко увеличение.

Павлов обяви и че "Топлофикация София" е натрупала нови задължения към "Булгаргаз" в размер на 86 милиона лева.

Той поясни, че за последните 5 месеца от началото на 2021 г. топлофикационното дружество енатрупало нови 30 милиона лв. задължения.

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 110 милиона лева

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 110 милиона лева

По думите на изпълнителния директор Николай Павлов това е било неизбежна стъпка

От "Булгаргаз" са поискали "Топлофикация София" да предложи план, по който ще изплаща задълженията си, но така и не са получили такъв. По тази причина от компанията вероятно отново ще пристъпят към предприемане на събиране по съдебен ред.

Припомняме, в края на миналата година "Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 110 милиона лева, след като топлофикационното дружество така и не изплати дълга си до края на декември.

Това се случи и през 2019 г. Тогава "Булгаргаз" отново се обърна към съда. След като топлофикационното дружество погаси част от задълженията си обаче, искът беше оттеглен.