Категорично "Топлофикациите" нямат никакво основание да искат по-високи цени. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в сутрешния блок на БНТ.

"Топлофикациите" предлагат едно драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и Ковачева недоумява защо го правят, при положение, че увеличенията достигат до 71% във Велико Търново. Абсолютно немотивирано е подобно увеличение, което не кореспондира с повишено качество. Подобно увеличение, когато хората имат финансови затруднения, искането за по-високите цени не е нито обосновано, нито морално, посочи Ковачева.

Манолова скочи срещу поскъпването на парното и тока

Манолова скочи срещу поскъпването на парното и тока

Тя иска спешна среща с енергийния министър

"Неудачно е и да се променя цената на топлинната енергия веднъж в годината", категорична бе тя.

По думите й няма връзка между повишено качество за повишената цена. Ковачева не вижда какви основания биха могли да имат "Топлофикациите", за да вдигат цената на топлинната енергия. За да се иска подобно увеличение, наистина нещо драстично трябва да се е случило. За мен това е един опит за злоупотреба с доброто отношение на КЕВР, а КЕВР трябва да застане на позиция и да защити гражданите, настоя Ковачева.

Хората продължават да се оплакват на омбудсмана, че не разбират изравнителните си сметки. Тя се надява, че Топлофикация е оправила фактурите, за да бъдат разбираеми за хората.

Енергодружествата предлагат по-висока цена на тока от 1 юли

Енергодружествата предлагат по-висока цена на тока от 1 юли

Енерго-Про, ЕВН и ЧЕЗ внесоха в КЕВР ценовите си предложения

По отношение на паспортизацията на сградите, Ковачева отбеляза, че законът не предвижда паспортизация за старите сгради. Паспортизация трябва да има за новите сгради и за сградите в сериозна реконструкция, обясни Ковачева. Според нея не трябва да се допуска до натоварване на собствениците на имотите, а само удължаването на сроковете не разрешава проблема.

Ковачева настоя концепцията за паспортизация да бъде преосмислена.

Омбудсманът: Удължаването на срока за техническите паспорти не решава проблемите

Омбудсманът: Удължаването на срока за техническите паспорти не решава проблемите

Само 0,39% от сградите са с технически паспорти

Във връзка с продължителната изолация на децата от училище заради пандемията, Ковачева заяви, че пандемията и продължителното дистанционно обучение довели до трудности при адаптация при връщането в училище. В институцията на омбудсмана има десетки жалби от родители, които са обезпокоени от тревожността на децата им, от стреса и адаптацията в училище.

"Този дълъг ежедневен престой пред компютрите и телефоните, на практика влияе негативно върху психиката, развитието на мозъка и зрението на децата", предупреди Диана Ковачева.

Според нея с изолацията и затварянето в домовете децата имат проблем да се върнат към нормалния си живот. Ковачева се надява лятото да бъде използвано по един по-добър начин, за да може децата да се върнат към нормалното общуване.

Два пъти се повишили жалбите при омбудсмана и за достъпа до здравеопазване.

Изводи от дистанционното обучение: Успехът на отличниците спаднал, на средните ученици се вдигнал

Изводи от дистанционното обучение: Успехът на отличниците спаднал, на средните ученици се вдигнал

При тестовете те са повишили своя успех