Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на парното с 14 % и на тока с 4 % Осем топлофикации са надвзели над 20 млн. лв. от клиентите си заради разликата в цената на природния газ

От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25 % ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37 %, а за Източна България на територията на Енерго Про Варна - 2,14 %.

Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.

С над 14% по-скъпо парно за столичани от 1 юли, трицифрена сума за MWh в Габрово

С над 14% по-скъпо парно за столичани от 1 юли, трицифрена сума за MWh в Габрово

С 4,17% поскъпва токът за бита в Западна България

Не може 6 млн. потребители на ток и парно в страната да плащат по вина на КЕВР по-високи сметки, категорична е Манолова. Над 10 % ще е увеличението на цената на парното в Перник, Бургас, Варна и Велико Търново. Между 8 % и 10 % ще е увеличението на цената на парното в Габрово, Плевен, Пловдив и Разград. Само с 1,75 % се вдига парното в Сливен, който остава единственият град с повишение под 8 %.

На 2 юни 2021 г. ще има открито заседание на КЕВР за цените на тока и парното, в които ще участват енергийните предприятия и топлофикационните дружества. Общественото обсъждане с гражданите е предвидено от регулатора на 7 юни 2021 г.

Манолова изразява несъгласие, че в доклада на КЕВР не е посочено по какъв начин надвзетите суми се отразяват на предложените от топлофикациите нови цени на топлинната енергия.