Въпреки че не покрива нормите за изпускани в атмосферата вредни емисии, Топлофикация София няма да спре да работи през идния зимен сезон, за което по-рано сигнализира Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това се разбра от изказването на представители на Министерството на енергетиката и директора на ТЕЦ-а, които бяха изслушани в енергийната комисия в Народното събрание, след като през юли месец Агенцията по околна среда към МОСВ отказа да поднови дерогацията на централата.

Манолова вика Фандъкова в НС да каже остават ли без топло 1 млн. софиянци

Манолова вика Фандъкова в НС да каже остават ли без топло 1 млн. софиянци

Дали Фандъкова и ГЕРБ залагат освен икономическа и политическа мина

"Няма извънредна ситуацията, няма отнемане на комплексното разрешително. Нищо извънредно до момента не се е случило", успокои служебният енергиен министър Андрей Живков. Изискванията за нива на емисиите са били известни на всички български ТЕЦ-ове още от 2017 г., като само софийската топлоцентрала, ТЕЦ Сливен и "Брикел" не са покрили критериите.

Колкото и пари да се вложат в закупуване на технология за пречистване на изпусканите емисии, то това едва ли ще има ефект, призна директорът на Топлофикация-София Александър Александров.

"През годините са правени много промени, довели до намаляване на азотните оксиди. Канили сме редица компании от цял свят, чиито извод бе, че централата би могла да се опита да покрие изискванията, но това е много малко вероятно. Затова предприехме коренно различен курс - техническо обновление на мощностите", заяви началникът на Топлофикация.

Топлофикация София обжалва отказа на дерогация, защото иначе ще натовари гражданите

Топлофикация София обжалва отказа на дерогация, защото иначе ще натовари гражданите

И уверява над 1 000 000 свои клиенти, че ще продължи да работи с тях

Ако столичната топлофикация спре да работи, това ще доведе до срив на енергийната система, и да се стигне до режим на тока, предупредиха и от ЧЕЗ.

"Искам да гарантирам на всички софиянци - няма да има проблеми с топлоподаването", подчерта Александров.

В рамките на 36 месеца с финансиране от правителството на САЩ ще се направят радикални промени в техническото функциониране на централата и ще се покрият нормите за азотни оксиди, увери шефът на Топлофикация. "Така ще се превърнем в едно от най-чистите предприятия не само в България, а на Балканите. Аз като директор на дружеството няма как да дам толкова много средства на фирми, които ще вземат тези пари, но не могат да гарантират, че съоръженията, строени през 60-те години, ще покрият изискванията. А след 2 години ще имаме качествено нова мощност", каза Александров.

В крайна сметка се реши председателят на комисията по енергетиката Иван Хиновски от "Има такъв народ" да внесе компромисно решение, което да позволи топлоцентралата да работи, въпреки че не покрива изискванията за издаване на дерогация. То е следното - да се удължат по законов начин разрешителните на "Топлофикация София" за срок от 36 месеца (докато се извърши подновяването на мощностите си), като екоминистерството се задължава да разрешава работата на централата, за да се гарантира енергийната сигурност на държавата като елемент от националната сигурност.

По същество това е опасен прецедент и фактически индулгенция на едно дружество да не спазва закона, контрира казуса Мая Манолова.

Решението на комисията предстои да бъде гласувана в пленарна зала.

Припомняме, че едва след като от Агенцията към МОСВ обявиха, че отказват дерогация на Топлофикация - София, от КЕВР решиха да проверяват защо дружеството не изпълнява изисквания от 2017 г.