Цената на газа в Европа е достигнала рекордно равнище, като е надхвърлила 540 долара за 1 000 кубически метра, показват данните за търговията, съобщава "Новости.

Към 11:30 часа септемврийските фючърси на газа по индекса TTF (най-ликвидният хъб в Европа) нараснаха до 546,3 долара за 1000 куб. м.

В същото време, към момента на отваряне на търговията, цената беше 542.6 долара, а след това спадна до 535 долара.

Природният газ поскъпва с 12% от днес

Природният газ поскъпва с 12% от днес

Вече струва 55.84 лева за мегаватчас...

Рекордното повишаване на цените се случва на фона на намаляване на доставките през газопровода "Ямал - Европа" след пожар в завода на "Газпром" в Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Заводът за подготовка на кондензат за транспорт се намира на 23 километра от Нови Уренгой. Пожарът в блока за деетанизация на кондензата е започнал през нощта на 5 август, като денонощие по-късно пожарът е напълно потушен. Няма пострадали.

Заради това "Газпром" намали наполовина доставката през газопровода "Ямал - Европа": ако в течение на деня газо-транспортна система на Германия получи около 1,9-2,1 млн. куб. метра на входа, то след 18:00 часа приемът падна до 1 млн. куб. метра на час.

Тази сутрин обемът на изпомпване е нараснал леко - до 1,5-1,6 млн. куб. метра на час. В същото време акциите на "Газпром" губят един процент от цената си, а по-рано те вече бяха паднали с 2,83 процента.

Меркел: Запазване на транзита на руски газ през Украйна

Меркел: Запазване на транзита на руски газ през Украйна

Нови енергийни трасета