Комисията за енергийно и водно регулиране започна предварително проучване на високите цени на електрическата енергия на Българската енергийна борса. Мониторинга ще се извърши относно изпълнение на Регламент /ЕС/ 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия /REMIT/ и за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента през периода 15 юли - 15 август 2021 г.

Комисията е изискала подробна информация от ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД, от ЕСО ЕАД и от "Българската независима енергийна борса" ЕАД, която да покаже дали неучастието на генериращи мощности на ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД на пазара "Ден напред" влияе върху динамиката на цените на едро на електроенергията.

Трите дружества следва да предоставят информацията в 10-дневен срок.

След получаване на исканите данни работната група на КЕВР ще направи анализ, а в зависимост от изводите и констатациите в него регулаторът ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент /ЕС/ 1227/2011.

Работодателите вчера поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като миналата седмица обявиха, че спират мощности, защото при тези цени не могат да бъдат конкурентни.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

БЕХ: Не можем да се месим в работата на дъщерните си дружества

БЕХ: Не можем да се месим в работата на дъщерните си дружества

Бихме накърнили оперативната самостоятелност на дружествата