Работодателите вчера поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, а изп. директор на БЕХ Валентин Николов смята, че исканията за тези оставки са само защото трябва да има виновен. А ситуацията може да се нормализира само ако се промени закона за енергетиката или да се намеси КЗК.

"Иначе в закона за енергетиката пише кой е виновен за състоянието на енергетиката у нас - министърът, макар че той носи политическа отговорност", обясни Николов, макар и да не посочи име на министър - нито на настоящия служебен Андрей Желязков, нито на предшественика му Теменужка Петкова.

Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност

Смяната на шефовете на БЕХ застрашавала енергийната и националната сигурност

Има плащане по емисия еврооблигацииот 550 000 000 евро, чийто падеж предстои на 02.08.2021 г.

Николов се съгласи, че цените са сред най-високите, преди нас се нарежда само Гърция. Страните от Централна и Западна Европа са с много по-ниски цени.

Причината според него е, че всички търговци на електроенергия в България са предоговорили своите договори - борсова цена, плюс надбавка. Търговците не носят никаква отговорност, допълни Николов. По думите му решението е в промяна на тези договори чрез законови промени или чрез Комисията за защита на конкуренцията и не трябва да има безлимитни договори.

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време

Няма монопол, има господстващо положение, а и БЕХ, както вече обясниха, няма право да се меси в управлението, посочи Валентин Николов. По думите ми няма дефицит, тъй като България изнася ток. Конкуренция има, но няма конкурентен пазар.

Работодателите твърдо искат оставки в ръководството на енергетиката. Според Васил Велев, АИКБ, основният проблем е липсата на регулация от страна на държавата. Бългaрcкият eнeргиeн хoлдинг e мoнoпoлиcт нa бoрcaтa, нo цeнатa нe ce рeгулирa зa cвoбoдния пaзaр, зa рaзликa oт ВиК дружecтвaтa. Нямaмe дocтaтъчнo дoбрa cвързaнocт, тaкa чe тoзи мoнoпoл дa нe мoжe дa влияe нa цeнaтa, обясни Велев в студиото на БНТ. Той разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия опит да смени ръководството на БЕХ.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Cпoрeд шефа на АИКБ cпeшнo трябвa дa бъдe зaвършeн Плaнът зa възcтaнoвявaнe и рaзвитиe, зa дa пoлучи Бългaрия възмoжнo нaй-cкoрo cрeдcтвaтa oт EC.

Трябвa някoй дa пoeмe пoлитичecкaтa oтгoвoрнocт, бeз тoвa нямa гaрaнции, чe нямa дa ни гo върнaт oт EК.

Включват Маришкия басейн с преход през газ в Плана за възстановяване

Включват Маришкия басейн с преход през газ в Плана за възстановяване

За “Балкански поток“ – министърът е впечатлен от финансовия модел

Припомняме, миналата седмица от АОБР изпратиха предупредително писмо, че са в протестна готовност и постепенно изключват мощности, защото има ограничение на евтиния ток. Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

От края на юни месец ТЕЦ "Марица изток 2" работи на минимална мощност, след спешна среща при президента Румен Радев и министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2". На 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване. След оплакванията на работодателите мощностите постепенно бяха увеличени.