ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да спира, но ще работи на минимална мощност. Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност, ако има проблем в другите, тя подсигурява.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев за проблемите с централата днес в село Средно Градище, цитиран от bTV.

Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи. По думите му,  за две седмици или за два месеца не може да се намери решение. Въпрос е и на битови и промишлени потребители, всички да са еднакво доволни, те може да не са популярни решение, но това е начин на взаимодействие. Ще има заповед, централата ще работи с минимална възможна мощност, цифрите са в МИ. Заповедта ще е оповестена най-късно в понеделник", обясни премиерът.

Служебното правителство пуска ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и след 1 юли

Служебното правителство пуска ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и след 1 юли

КНСБ посочи, че работи половината централа и проблемът е много задълбочен

В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение. Трябва да се види как се как да се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриването в годините напред - да е планово и с подготовка. Да са претренирани работниците за други дейности, за да няма напрежение", каза още той.

Той обяви, че след разговори с финансовия министър тази сутрин, е разбрал че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна.

Припомняме, че в началото на юни, президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2". Той предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица Изток 2" да продължи да работи и след 1 юли, там цената е на базата на социалната поносимост, уточни президентът. Министерство на енергетиката работи усилено за намирането на това решение. За това работи и служебното правителство - да се търси устойчиво необратимо решение и за в бъдеще. Трябва да се осигурят работни места, каза Радев.

БСП иска оздравяване на ТЕЦ Марица Изток 2

БСП иска оздравяване на ТЕЦ Марица Изток 2

Независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос

На 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване.