Като ротационен председател на Асоциацията на българските работодатели Васил Велев (АИКБ) е упълномощен да поиска оставка на ръководствата на БЕХ, на Министерство на енергетиката и на ТЕЦ "Марица Изток 2". Това обяви той в Министерски съвет след среща на Асоциацията на организациите на българските работодатели със служебния премиер Стефан Янев, на която бе обсъдена цената на електроенергията. "Цената на електроенергията е най-високата в ЕС от началото на месеца.

Причина за ситуацията на пазара е "управлението на енергетиката в ущърб на икономиката в полза на определени лица".

Работодателите настояват и за анализ на поведението на ЕСО и НЕК. След този анализ е логично е тези ръководства да подадат оставки, обясни Велев. Цената на електроенергията на свободния пазар, откъдето купуват предприятията, достигна рекордни нива от над 300 лева за мегаватчас.

"ТЕЦ Марица изток 2" пуска в работа още един енергоблок

"ТЕЦ Марица изток 2" пуска в работа още един енергоблок

Останалите три енергоблока на държавната електроцентрала са в планов ремонт

Той уточни, че "управлението на предлагането се извършва в ущърб на хората, икономиката и тези, които плащат заплати и пълнят бюджета, това не е само от некадърност, а има и умисъл, защото нееднократно сме стигали дотук и сме подавали сигнали в КЗК и прокуратура".

По думите му, на практика има монопол на БЕХ на борсата, дружествата предлагат по-голямото количество от електроенергията на умишлено високи цени, създавайки умишлен дефицит.

ЕСО интегрира пазара с Гърция, който е най-скъпият в Европа, и то преди да го направи с Румъния и Западна Европа. Така имаме със 73% по-висока цена от Германия, където българската икономика изнася над 9 млрд. лв. продукция", каза Васил Велев. Той подчерта, че работодателите изрично са предупредили какво ще стане при такава интеграция.

Всичко това мотивира нашето искане, защото с търсене на мерки и решения проблемът ще се реши за една седмица и ще се стигне пак тук. Хората, които се занимават с управлението на енергетиката, трябва да са добросъвестни, а не стоящи зад кадър и извличащи печалби на гърба на бизнеса и домакинствата, поясни още председателят на АИКБ.

Велев каза, че асоциацията на работодатели е в протестна готовност, но настояват за оставки. Припомняме, миналата седмица от АОБР изпратиха предупредително писмо, че са в протестна готовност и постепенно изключват мощности, защото има ограничение на евтиния ток. Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

Синдикатите бранят ТЕЦ "Марица Изток 2" от работодателите

Синдикатите бранят ТЕЦ "Марица Изток 2" от работодателите

Твърдят, че работодателите са написали подвеждащи твърдения

В добавка той отново разясни като пример, че днес на борсата са участвали 9 от над 20 предприятия, с 9 души персонал, всички останали купуват от търговци, не може предприятие да участва на борсата с няколко работници. Но ако БЕХ предлага малко количество на високи цени - няма как да се получи. Задачата е да се представи енергия на добра, цена, която да е надежда, а според новото изискване и да бъде чиста. "Изнасяме над 60 млрд. на конкурентни пазари, където цените са по-високи. Този проблем не може да бъде решен освен с разумно управление на продажбите и по-голямо управление на пазара, това умишлено не се прави.

Въпреки изчисленията на КЕВР на ТЕЦ "Марица Изток 2" на 171 лв. - това значи, че трябва да предлага неограничено енергия", поясни Велев. Имаме цени над 300 лв., там и управлението на ремонтите е пълен хаос.

Това не е от незнание, ние не възразяваме за първи път, затова: Оставките, на ЕСО и на НЕК, категоричен бе в заключение той.

След него отговориха от Министерство на енергетиката. Служебният министър Андрей Живков поясни, че на срещата е показано дълбоко познаване на проблемите в сектора на електрическа енергия. Той добави, че преди месец и половина е проведена среща с представителите на индустрията, на която са защитавани ТЕЦ "Марица Изток 2" да не се включва. Когато екипът на МЕ подписваше, се ангажира ТЕЦ-ът да не остане само с тези 1 млн. мегаватчаса, а да се направи така, че да може да предлага ликвидност на пазара.

В развитието на пазара последните две седмици и ТЕЦ "Марица Изток 2" работи така, както никога не е работил, има 5 включени блока от 8, три са в различни видове ремонти, посочи Живков.

От МЕ поемат като ангажимент предлагане на реликвидност на ел. енергия, максимално включване на мощности с подходящи нива на цените на пазара. Ще се проведат разговорите с ТЕЦ-а да съкрати времето на ремонтите, за да се въведат в реална експлоатация още мощности.

Включват Маришкия басейн с преход през газ в Плана за възстановяване

Включват Маришкия басейн с преход през газ в Плана за възстановяване

За “Балкански поток“ – министърът е впечатлен от финансовия модел

"Следим с внимание ситуацията на пазара и зам.-министър Дамянов е взел на ръчно управление ТЕЦ "Марица Изток 2", така че ангажиментът е да повишим ликвидността на предлагането на ел. енергия. В процеса на разговора стана ясно, че проблемите не са от кратко време, насложени са с липса на регулация на свободния пазар, наследени са договори за ремонт на мощности за ремонт на мощните централи, които са с просрочени договори. Министерството прави всичко възможно да накара енергийните дружества да работят по подходящ начин, така че кризата да бъде овладяна", поясни министърът.

На въпроса дали ще си подаде оставката, Живков каза: "Веднага, ако ми я поискат, но считам, че екипът на министерство на енергетиката свърши наистина работа и е видно, че ТЕЦ "Марица изток 2" не е работила така".

Износът на електроенергия може да бъде спрян само при заплаха за сигурността или при липса на ликвидност на българския пазар - такива казуси нямаме, обясни още Андрей Живков.

Припомняме, че още миналата седмица "Българският Енергиен Холдинг" отхвърли всички обвинения, обяснявайки, че е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност, и те БЕХ няма правомощията да определя тяхното пазарното поведение и да се меси в определяне на цената на тока.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

От края на юни месец ТЕЦ "Марица изток 2" работи на минимална мощност, след спешна среща при президента Румен Радев и министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2". На 2 юни Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване. След оплакванията на работодателите мощностите постепенно бяха увеличени.

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

От 1 юли поскъпва тока, а нищо не се решава за централата