Да бъде отложено обединението на българския пазар за ток с европейските през Гърция и Италия от месец май за последното тримесечие на годината. Това поиска бизнесът с писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) до министрите на енергетиката и икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, председателя на КЕВР Иван Иванов и шефа на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Сред основните ни мотиви за искането на това отлагане са множеството фактори с натрупване, които оказват влияние на цените на електроенергията в посока нагоре като повишено търсене поради излизане на всички стопански потребители, рекордно високи цени на CO2 квоти, планов годишен ремонт на АЕЦ Козлодуй ЕАД, предстоящо ново ценово решение на енергийния регулатор от 01.07.2021 г., както и обстоятелството, че ние сме единствения пазар в ЕС, чийто потребители плащат фиксирана добавка за дългосрочни договори, поясняват те.

Въпреки че преносният капацитет между България-Гърция няма да се повишава след пазарното обединение, при предстоящото имплицитно разпределение търговският обмен между двете страни многократно ще се увеличи, тъй като до момента той се използва ограничено от търговските участници, поради по-ниските ценови нива на българския пазар през повечето интервали на доставка.

С възприемане на тази последователност ще се избегнат евентуални пазарни сътресения и допълнително повишаване на цената на електроенергията на едро в България, заявяват те.