"Явно никой не смее "Марица Изток 2" да не продължи работа без държавна помощ, защото проблемът е много чувствителен и засяга много хора, а и защото няма изградена и алтернатива". Това коментира пред БНР Юлиян Попов, старши съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен екоминистър в кабинета на Марин Райков.

Припомняме, с разрешение на министъра на енергетиката Андрей Живков ТЕЦ "Марица-изток 2" продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период. Целта на заповедта на министъра е електроцентралата да не спре работа заради невъзможността да продава скъпата си електроенергия на свободния пазар.

Поскъпването на тока ще стане от 1 юли, а нищо радикално в краткосрочен план не се решава за централата, каза експертът. Според него тази централа така или иначе работи на минимален капацитет. Последната година и половина тя работи с капацитет 15%, тогава какво се променя,, пита експертът.

"Едно такова решение може да даде глътка въздух до изборите, но това е решение. Необходимо е да се търси цялостен комплексен подход към целия регион "Марица изток", въглищната енергетика и към потенциала на този регион, който е огромен", поясни Попов.

Досегашните действия са поддържане на изкуствена кома, категоричен е Юлиан Попов.

Според Юлиян Попов България е единствената страна, в която се смята, че енергийната система не може да поеме висок дял ВЕИ.

"България е вече част от интегрирания европейски електроенергиен пазар и всяко решение трябва да се разполага в тази рамка. Регионът има ценни активи за енергийния преход - огромен парцел консолидирана земя, най-силният електропреносен възел в Югоизточна Европа, квалифицирана работна ръка, висок соларен и вероятно вятърен потенциал, много добра географска позиция", каза Попов. Според него тези активи поставят ТЕЦ "Марица Изток -2" във великолепна позиция за развитие на ниско въглероден индустриален хъб.

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

И ТЕЦ "Марица изток -2" се включва на регулирания пазар на ток

Очаква се заповед от Андрей Живков

По думите му е реалистично да се изградят 10-12 гигавата предимно соларна, но и вятърна мощност, комбинирана с батерии и електролизьори за зелен водород и така да се създаде енергийно-индустриален водороден хъб. Това се прави в редица подобни региони в Западна Европа, а в последната година и в Гърция.

Той е категоричен, че ако подобна стратегия не бъде реализирана, Старозагорският регион ще загине като потенциално проспериращ регион. Новата енергетика ще се изгради, но с този подход, вместо тя да се концентрира в "Марица Изток", тя ще бъде изградена навсякъде, но не и в Марица изток, допълни Юлиян Попов. 

 ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продава 1 млн. MWh ток на регулирания пазар

ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продава 1 млн. MWh ток на регулирания пазар

Квотата е за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.

Припомняме, на 24 юни шефът на мини "Марица Изток" подаде оставка. Мотивите на Андон Андонов, който преди това ръководеше БЕХ, са лични.

Два дни по-късно служебният министър Стефан Янев обяви, че ТЕЦ "Марица Изток" ще работи на минимална мощност.

Това стана след като бе решено, че държавният ТЕЦ ще се включи в регулирания пазар на ток.