Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) предупреждава, че българската индустрия не може да издържи още дълго време на ценовия натиск от последните месеци. Покачващите се цени на енергията поставят индустрията в неблагоприятно положение и затрудняват възстановяването ѝ след пандемията от COVID, пишат от БФИЕК в отворено писмо до медиите.

Силно притеснение поражда бързото и значително покачване на цените на електроенергията и природния газ както у нас, така и на европейските пазари.

Средната цена за базов товар в сегмента "ден напред" за месец август е 218,17 лв./MWh - в сравнение със същия период на миналата година цената на електроенергията на този пазарен сегмент се е увеличила 3 пъти. За днешния ден постигнатата средна цена на пазар "ден напред" е в размер на 335,51 лв./MWh.

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката

Освен това цените на природния газ са се увеличили близо 5 пъти през последната една година, което се дължи на повишеното търсене след COVID 19, както и на ниското ниво на запълване на хранилищата в европейски мащаб. Това от своя страна оказва влияние на цените на електрическа енергия в цяла Европа, тъй като природният газ се използва все по често като гориво за производство на електроенергия в т.нар. Зелен преход.

Отделно на това цените на въглеродните емисии през последния месец са надвишили 60 евро/tCO2. В България все още не е въведен механизъм за компенсиране на непреките разходи за емисии в подкрепа на индустрията, който е широко възприет в множество страни членки на ЕС.

Само преди месец на пазара на електроенергия при подобни високи ценови равнища редица структуроопределящи енергоинтензивни предприятия временно преустановиха или намалиха дейността си. Не са предприети никакви действия. Затова БФИЕК категорично настоява за осигуряване на стабилност на енергийните пазари и ограничаване на отрицателното въздействие на цените на енергията върху конкурентоспособността и жизнеспособността на българската индустрия.

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Цената на тока е с над 50% по-висока от средната за ЕС

Мерките, за които настояват:

  • Незабавно организиране на отделни търгове за продажба на електроенергия на енергоинтензивната индустрия чрез формиране на пазар на едро;
  • Въвеждане на механизъм за компенсиране на непреките разходи за емисии въглероден диоксид. Това е позволена помощ от страна на Европейската комисия, като критериите за допустимост са определени в конкретни насоки;
  • Включване на реакция на товара (demand--side response) на потребители, отговарящи на технологичните изисквания, към разпределянето на разполагаем диапазон за вторично регулиране;
  • Облекчаване на всякакви други тежести в крайната стойност на енергията в съответствие с насоките на Европейската комисия.
КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

Седмица след като работодателите обявиха, че спират мощности

Ситуацията продължава да се влошава, а индустрията се нуждае от пазарно функционираща и предвидима енергетика, за да не изпадне в колапс, завършват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Припомняме, в средата на август месец работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като миналата седмица обявиха, че спират мощности, принудени от високите цени.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока. През август месец обаче блокове от централата бяха включени със закъснение и след протест именно на индустрията.

КЕВР обяви, че започва проверка по случая, от която резултати до този момент не са известни, а темата стана обект на обсъждане както в комисия, така и в пленарна зала.

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Живков обсъди развитието на проекта с гръцкия си колега

През деня стана ясно, че встъпилия във втори мандат служебен премиер Стефан Янев утре, 17 септември, ще проведе среща именно за състоянието на енергетиката у нас.