Трябва да има голям обем критична политическа маса, за да се реши проблемът с високите цени на тока. Има други интереси, извън интереси на хората, и няма земна сила, която да ги промени. Toва заяви икономистът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев в студиото на Нова телевизия по темата за високите цени на тока и протеста на бизнеса.

Оставки или законови промени ще свалят цената на тока

Оставки или законови промени ще свалят цената на тока

Валентин Николов: Няма монопол, има господстващо положение

По думите му нещата се докарват до абсурда, защото се друсат основите, фундаментът на българската икономика. Когато се клати фундаментът на икономиката, тогава нещата става неудържими и политическата криза ще ни се види като детска игра, ако продължи да расте цената на тока, категоричен бе Дачев.

Започва да се клати икономиката, защото като освободим хората, когато те останат без работа, ще ги дадем на държавата да ги храни. Парите извират там, където ние вдигаме шум, подчерта Дачев. Според него който и да се отстрани енергетиката - дали заместник-министър, дали министър, дали дори и министър-председателят, ситуацията няма да се промени, защото всички партии имат интереси в енергетиката.

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Законът за енергетиката има нужда от сериозен ремонт, настоя Янев

Пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време

Всички трябва да се обединят, за да се получи промяната, настоя Красимир Дачев.

"Дори Бойко Борисов не можа да се оправи с енергетиката, защото имаше съвсем малко мнозинство, а трябва критична маса и политическа воля. Тя не може да бъде събрана, защото има заключени интереси вътре в нея", каза Дачев. Той по никакъв начин не очаква това Народно събрание да може да направи нещо, стана ясно от думите му. За да може - трябва да има критичен минимум от капацитет.

Според него нищо не се променя и няма да се промени, ако няма 160-170 гласа "за" в Народното събрание. Има една китайска стена, с която са заобиколили вътре, по мнението на Дачев, според когото хората се варят както жаба се вари. Увеличи ли се тока, всичко се увеличава и ще стане един такъв пълзящ ръст нагоре, което ще е излее всичко, предупреди Дачев.

По думите му истината е, че с този ток държавата ще си загине тихо.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

Само преди няколко месеца те предупредиха, че цената на тока за бизнеса може да поскъпне след пазарното обединение на българо-гръцката граница. Работодателските организации, които поискаха отлагане на това обединение, тъй като българският пазар не е готов за това.

Бизнесът по никакъв начин не зависи от актуализацията на бюджета, защото дават средствата за нея. Принципно бизнесът е щастлив, когато държавата не се занимава с него, обясни Дачев.

Работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като миналата седмица обявиха, че спират мощности, защото при тези цени не могат да бъдат конкурентни.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.