Предумишлени и целенасочени действия са довели до рекордно високите цени на тока за бизнеса. Това твърдят работодателски организации, чиито сигнали разгледа комисията по ревизия в Народното събрание.

Според бизнеса само в рамките на 10 дена в края на юли и началото на август, бизнесът е надплатил 53 милиона лева заради цените на електроенергия. Тогава ценовите нива при търговията с ток по системата ден напред се покачиха от 158 до 330 лв. за мегаватчас.

"Тогава България, най-бедната държава е Европейския съюз, плащаше най-високият ток. В резултат на това много фирми обявиха, че спират работа, че се готвят за протести, а ако ситуацията не се промени, до края на годината те ще фалират и ще се повишат техните продукти", коментира председателят на комисията Мая Манолова.

КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

КЕВР започна да проучва високите цени на енергийната борса

Седмица след като работодателите обявиха, че спират мощности

Две са основните причини за драстичния ценови скок, смятат от бизнеса. Първата е, че сме се присъединили към общия европейски пазар, но само с Гърция, а не и едновременно с Румъния. На второ място работодателите изтъкват действията на държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2, която въпреки високите цени към даден момент не е пуснала допълнителни мощности, въпреки че това би допринесло за стопяване на милионните й дългове.

Пазарните обединения (в случая с Гърция - бел.ред.) сами по себе си не се отразяват особено на цените на електроенергията, отговори на обвиненията директорът на Българската независима енергийна борса Костадин Костадинов. "Тези пазарни обединения автоматизират и улесняват начина на търговия между самите пазарни участници, но не влияят на обмена между две пазарни зони, той винаги е съществувал и ще съществува. С Гърция обменът ни е между 600 и 700 мегавата на час, този обем бе същия и преди", аргументира се той.

Очаква се свързването с борсата в Румъния за търговия с количества електроенергия ден напред да стане факт от началото на октомври, но и тогава не следва да се очакват "чудеса" що се касае до цените на тока за бизнеса, борсата не е в позицията да решава с кого и как да се свързва енергийния пазар, посочи Костадинов. "Обединението не е причина за повишаването на цените. Такъв ръст на цените имаше в цяла Европа по обективни фактори и вие го знаете."

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката

А защо държавната ТЕЦ Марица-Изток 2 не е пуснала допълнителни мощности, за да нормализира цените?

Като "неистина" определи твърденията на бизнеса изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев. "Именно в този период дружеството направи търг за 172 мегаватчаса, от които 40 останаха неизкупени. Същите тези работодатели не са ги закупили", посочи той.

Освен това, изтъкна шефа на държавния ТЕЦ, за да бъде пуснат допълнителен блок то трябва да мине оперативно време, за да бъде изкаран от консервация, както и да се знаят предварително какви ще бъдат цените на тока на борсата, което е невъзможно. Освен това 3 от блоковете на централата са били в ремонт и е нямало как да бъдат въведени в експлоатация.

"Минималният срок, за който можем да пуснем търг е за седмица. Така например, ако искаме да пуснем такъв за другата седмица, трябва да го направим още отсега", добави Динчев. "На борсата може да се види, че ние не намаляваме количества в този период, а ги увеличаваме".

Прокуратурата се зае с цената на тока

Прокуратурата се зае с цената на тока

Ще се изискват документи и информация от съответните органи

По-рано работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса.

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

България ще може да търгува ток с цяла Европа от края на октомври

България ще може да търгува ток с цяла Европа от края на октомври

Рекордните цени били заради недостига на ток в Югоизточна Европа и огромния износ