Към края на октомври се очаква пазарното обединение с Румъния да е факт и страната ни да може да търгува ток с цяла Европа. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Въпреки че пазарното обединение с Румъния трябваше да стане в края на 2020 г., това не се случи заради закъснението на междинния проект, който трябваше да обедини границите на Унгария, Австрия и Полша.

Цачев обаче посочи, че забавяне на обединението със северната ни съседка повече не може да има.

Той обясни, че тестовете по проекта стартират на 20 септември, а очакванията са пазарното обединение да започне между 26 и 29 октомври.

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Настоява ТЕЦ "Марица-изток 2" да участва по-активно на пазара

След това по негови думи страната ни ще може да търгува ток с цяла Европа.

Цачев заяви, че ако има достатъчно капацитет на всички граници, през които трябва да премине енергията, може да търгуваме и с Германия, Белгия, Франция, Люксембург и т.н.

Той отхвърли тезата, че пазарното обединение с Гърция, което стана факт преди това с Румъния, е една от причините наскоро токът на нашата борса да бъде най-скъпият в Европа.

Според него влияние на цените оказват по-скоро недостигът на ток в целия регион на Югоизточна Европа и износът от страната, който по негови думи е огромен.

"В момента изнасяме между 25 и 30 000 мегаватчаса на денонощие, приблизително произведената енергия от един блок на АЕЦ "Козлодуй излиза от страната в рамките на едно денонощие", обясни Цачев.