Ще бъдат изготвени множество мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, които да спомогнат за париране на рекордно високите цени на електроенергията, които плаща бизнеса на свободния пазар. Това увери на брифинг в Министерството на енергетиката титулярът на ведомството Андрей Живков.

Все пак от няколко седмици цените на електроенергията у нас били на най-ниски нива в сравнение с цяла Европа, изтъкна Живков. Все пак обаче те оставали на непоносими за бизнеса равнища. "Проблемът не е физическият недостиг. Дневното потребление е около 4000 мегавата, а още 2000 мегавата се изнасят", каза министърът.

Не стои като реалистична опция обаче ограничаването на износа на ток. Причината - участието ни в общия свободен енергиен пазар на ЕС. "Такива варианти има при недостиг или застрашаване на сигурността на енергийната ни система", заяви Живков.

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката

"Ситуацията наистина е много драматична, а още не е настъпила зимата. Цените са на шокови нива, като ще са ни нужни няколкостотин милиона евро допълнителни приходи, за да ги компенсиране", започна експозето си представителят на бизнеса Константин Стаменов, който е председател на асоциацията на индустриалните енергийни консуматори.

Въпреки че от началото на текущия месец ценовите нива на родната борса били най-ниски в Европа индустрията не е никак спокойна заради волатилността на пазара, добави той.

Все пак енергиен дефицит не се очаква, въпреки спирането заради планов ремонт на втория блок на АЕЦ Козлодуй, отговори на въпрос на News.bg началникът на енергийното ведомство. Създаденият недостиг на ел. енергия заради спирането на атомната мощност щял да бъде компенсиран от включването на 2 нови блока на държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2.

И макар да няма конкретни мерки или просто такива не биват анонсирани специално - инструментите за спирането на шоковото покачване на тока щели да бъдат задействани "съвсем скоро", увери неколкократно министър Живков.

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Един месец и отново нищо не е направено

Припомняме, вчера Асоциацията на индустриалните консуматори изразиха силно притеснение от значително покачване на цените на електроенергията и природния газ както у нас, така и на европейските пазари.

Преди месец на пазара на електроенергия при ценови равнища в сегмента "ден напред" от 335,51 лв./MWh. редица структуроопределящи енергоинтензивни предприятия временно преустановиха или намалиха дейността си.

Припомняме, в средата на август месец работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като миналата седмица обявиха, че спират мощности, принудени от високите цени.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Цената на тока е с над 50% по-висока от средната за ЕС

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока. През август месец обаче блокове от централата бяха включени със закъснение и след протест именно на индустрията.

КЕВР обяви, че започва проверка по случая, от която резултати до този момент не са известни, а темата стана обект на обсъждане както в комисия, така и в пленарна зала.

Проблемът във ВиК сектора:

По-късно от "Български ВиК Холдинг" съобщиха, че е постигната договореност с КЕВР за съвместни действия по оказване на методическа помощ на ВиК дружествата, които също изпитват затруднения с повишаващите се цени на електроенергията.

В резултат на значителното нарастване на цените, както на българската, така и на европейските енергийни борси, разходите на ВиК дружествата са се увеличили многократно, а същевременно те доставят ВиК услуги на потребителите по регулирани от КЕВР цени за 2021 г.  Обсъждат се идеи за евентуални стъпки за организирано доставяне на електроенергия за ВиК дружествата от групата на Холдинга. Разработват се и мерки за подпомагането на търговските дружества в сегашната трудна за ВиК сектора ситуация. "Български ВиК Холдинг" ЕАД ще осигури методическа подкрепа на ВиК дружествата от групата на холдинга по отношение на прогнозирането на разходите за електроенергия, както и във връзка с всички останали компоненти на бизнес плановете.

На срещата са обсъдени и възможностите за промени в регулаторните правила при последващи изменения и/или преразглеждане на одобрените цени на ВиК услуги през периода 2022-2026 г. Постигнато е и общо съгласие, след като приключи процедурата по одобряване на новите 5-годишни бизнес планове, да бъде предложено изменение в тази част на подзаконовата нормативна уредба към Закона за регулиране на ВиК услугите.

Диана Ковачева: Нужен е нов закон за ВиК

Диана Ковачева: Нужен е нов закон за ВиК

Най-много подадени жалби има за качеството на водата