От 1 милиард кубически метра вода, която се подава към ВиК дружествата, едва 400 милиона стигат до потребителите. Загубите на вода в столицата са над 50%, а в страната те са 60 на сто.

Това заяви по време на парламентарния контрол служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от БНР.

Той съобщи, че според данни на Националния статистически институт от 2016 до 2019 година има тенденция към завишаване на загубите на вода от ВиК дружествата.

Според него е порочна практика е в цената на водата да бъдат включени и загубите от нейното пренасяне.

По думите му в цената на водата влизат всичките един милиард кубически метра, което се плаща от потребителите. Върху тази сума в цената на водата се начислява и ДДС. "Представлява една неясна за мен финансова машинация, в която мога смело да кажа, че участва и Комисията по енергийно и водно регулиране, защото не е възможно Оперативната програма по околна среда досега да е дала около 4 милиарда и половина на ВиК-тата за канализация, пречиствателни станции, за водопроводи, и да няма никакъв реален ефект върху намаляване на загубите", допълни Личев.

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Растат жалбите за качеството на вода, а с тях и цените, недоумява Ковачева

Тя иска от КЕВР да не вдигат цената на водата