Рекордно високите цени на електроенергията в Европейския съюз показват, че блокът трябва да се отдалечи от изкопаемите горива и да ускори зеления преход, коментира еврокомисарят Франс Тимерманс във вторник.

Европейските цени на електроенергията се удвоиха тази година поради повишените цени на въглищата и газа, високи цени на CO2 и нехарактерно ниското производство на възобновяема енергия.

Цената на газа в Европа счупи рекорда, надхвърли 810 долара

Цената на газа в Европа счупи рекорда, надхвърли 810 долара

Цената на газа в Европа може да достигне и 1000 долара

Зелената сделка на ЕС има за цел да преработи икономиката, за да достигне нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

"Ако имахме Зелената сделка пет години по-рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по-малка зависимост от изкопаемите горива и от природния газ", каза Тимерманс пред Европейския парламент, обяснявайки, че разходите за производство на възобновяеми източници са останали стабилни въпреки покачване на цените на изкопаемите горива.

Тимерманс каза, че само около една пета от скорошното увеличение на цените на енергията може да се дължи на по-високите цени на въглерода в СТЕ. Останалото е "просто следствие от недостиг на пазара".

Гърция предлага субсидии за сметките за тока в помощ на домакинствата

Гърция предлага субсидии за сметките за тока в помощ на домакинствата

Отделя за целта 150 млн. евро

"Видяхме по време на тази криза на цените на енергията ... че цените на възобновяемите енергийни източници останаха ниски и стабилни", добави той.

Парламентът трябва да обсъди и след това да се съгласи със Съвета на министрите на ЕС, представляващ националните правителства, за общ текст за предложенията "Готови за 55" (Fit for 55), преди те да станат закон.

Този процес обикновено отнема най-малко 18 месеца до две години.

Испания с данъчни обклечения за електричество за домакинства

Испания с данъчни обклечения за електричество за домакинства

Повишаването цените е проблем в ЕС, Испания предглага реформиране на пазара на електроенергия в блока