Ново проучване на Евробарометър, показва, че европейските граждани считат, че изменението на климата е най-сериозният проблем, пред който е изправен светът.

Повече от девет от всеки десет души, участвали в проучването, считат изменението на климата за сериозен проблем (93%), като почти осем от всеки десет души (78%) считат, че то представлява много сериозен проблем.

Като най-сериозен проблем, пред който е изправен светът, над една четвърт от запитаните (29%) са избрали някой от следните отговори: изменението на климата (18%), влошаването на състоянието на природата (7%) или здравословните проблеми, дължащи се на замърсяване (4%).

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Светът трябва да се справи с две кризи заедно: климатичните промени и загубата на биоразнообразие

Климатичните промени и загубата на биоразнообразие са невидими заплахи за нашето бъдеще

Що се отнася до политическия отговор, девет от всеки десет европейци (90%) са съгласни, че емисиите на парникови газове следва да бъдат сведени до минимум, като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Близо девет от всеки десет европейци (87%) считат, че е важно ЕС да определи амбициозни цели за увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници, като същият процент счита, че е важно ЕС да предостави подкрепа за подобряване на енергийната ефективност.

"Въпреки пандемията и икономическите затруднения, пред които са изправени европейците, подкрепата за действия в областта на климата остава висока. Европейците признават дългосрочните рискове, свързани с кризата с климата и биологичното разнообразие и очакват от промишлеността, правителствата и Европейския съюз да предприемат действия. Цифрите в това проучване на Евробарометър служат като обединяващ призив към политиците и предприятията. За Европейската комисия те допълнително мотивират финализирането на законодателството "Готови за 55" (Fit for 55), което ще представим по-късно този месец, за да гарантираме постигането на нашите цели в областта на климата", коментира изпълнителният заместник-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс.

Достигането до нулеви емисии ще изисква тотална трансформация на енергийния сектор

Достигането до нулеви емисии ще изисква тотална трансформация на енергийния сектор

Настоящите обещания от правителствата по света няма да бъдат достатъчни

Мнозинството (64%) от гражданите на ЕС вече предприемат индивидуални действия в областта на климата съзнателно правят устойчив избор в ежедневието си. На въпрос, кой отговаря за борбата с изменението на климата,гражданите подчертаха необходимостта от структурни реформи, които да съпътстват индивидуалните действия, като посочиха националните правителства (63%), предприятията и промишлеността (58%) и ЕС (57%).

Над осем от всеки десет от анкетираните европейци (81%) са съгласни, че чистата енергия следва да получи по-голяма публична финансова подкрепа, дори ако това води до намаляване на субсидиите за изкопаеми горива. Три четвърти от европейците (75%) считат, че инвестициите в икономическото възстановяване следва да са насочени основно към новата зелена икономика.

Ясно изразена е позицията, че борбата с изменението на климата създава възможности за гражданите на ЕС и за европейската икономика. Почти осем от всеки десет европейци (78%) са съгласни, че предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации, които ще направят европейските дружества по-конкурентоспособни.

Почти осем от всеки десет анкетирани (78%) са съгласни, че насърчаването на експертния опит на ЕС в областта на чистите технологии в държави извън ЕС може да помогне за създаването на нови работни места в ЕС.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

Седем от всеки десет европейци (70%) считат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да бъде от полза за икономиката на ЕС. Над седем от всеки десет европейци (74%) са съгласни, че разходите за щетите, причинени от изменението на климата, са много по-високи от инвестициите, необходими за екологичния преход.

Европейският зелен пакт е най-важният политически приоритет на Европейската комисия. Въз основа на предложения, представени от Комисията, Европейският парламент и държавите членки се ангажираха да направят ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г. и да намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г.

Тези ангажименти вече са залегнали в Европейския законодателен акт за климата, който бе официално подписан на 30 юни 2021 г.

За да постигне тези цели, на 14 юли 2021 г. ЕК ще представи своя пакет от законодателни предложения "Готови за 55". Тази всеобхватна реформа на инструментариума на ЕС в областта на климата и енергетиката ще включва преразглеждане на съществуващото законодателство и редица нови инструменти.

НАСА алармира: Земята улавя "безпрецедентно" количество топлина

НАСА алармира: Земята улавя "безпрецедентно" количество топлина

"Енергийният дисбаланс на Земята приблизително се е удвоил"