Британските потребители се призовават да избягват да ядат треска от Северно море и дива сьомга от Атлантическия океан - и да ядат повече херинга, писия и хек - в нов опит за облекчаване на натиска върху застрашените рибни запаси.

Дружеството за опазване на морския живот ще публикува своето актуализирано "Ръководство за подходяща риба за 2019 г." тази седмица, в което ще посочи коя е най-устойчивата морска храна и какво да се избягва, за да се помогне за опазване на застрашените видове в британските териториални води, пише "Гардиън".

Треската от Северно море беше вкарана в списъка със застрашените видове през тази година, докато британският морски улов на лаврак е отстранен от този списък след възстановяване на запасите.

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Свръхуловът и климатичните промени заплашват запасите от риба на Земята

Вадим повече риба от океаните, отколкото те могат да осигурят

Миналата седмица Съветът за морско стопанисване обяви, че преустановява сертифицирането си за треска от Северно море след драматичен спад на популацията, което означава, че може да изчезне от рафтовете на супермаркетите във Великобритания през следващата година. По-голямата част от треската обаче, продавана във Великобритания, е от други запаси.

Със задаващия се Брекзит се очакват значителни промени в управлението на риболова в Обединеното кралство, като Великобритания поема по-голяма отговорност за управлението на рибните запаси в своите води. В ръководството се отбелязва, че "за потребителите е по-важно от всякога да обръщат голямо внимание на това какво вършат нашите британски риболовни и рибни ферми и да подкрепят устойчива морска храна във Великобритания".

Шарлот Кумбс, която е ръководител на Ръководството за подходяща риба на Дружеството за опазване на морския живот, коментира: "Морската храна, уловена или отглеждана във Великобритания, може да бъде чудесен устойчив вариант, когато се прави правилно, но жизненоважно е хората да вземат под внимание какви видове купуват, къде са били уловени или отглеждани и как. Ръководството за подходяща риба на Дружеството за опазване на морския живот разглежда всички тези ключови аспекти, както и по-широкото въздействие върху околната среда и колко добре са регулирани стопанствата и риболова."

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Свръхексплоатация на природните ресурси от човечеството

"Каквото и да е бъдещето на отношенията на Обединеното кралство с ЕС, купуването на устойчива морска храна във Великобритания ще спомогне за подкрепа на устойчиви риболовци и рибовъди във Великобритания и ще намали натиска върху застрашените видове", допълва Шарлот Кумбс.

Потребителите, решени да вечерят треска, са посъветвани да търсят риба от североизточната част на Арктика или Исландия. Освен това трябва да се избягва и европейската змиорка, критично застрашен вид поради свръхулов, промени в местообитанията и замърсяване. Независимо дали са отглеждани или диви, Дружеството за опазване на морския живот предупреждава, че понастоящем няма устойчиви възможности за този вид.

Освен това консуматорите се призовават да не купуват и да не ядат дива атлантическа сьомга, като се има предвид, че в Англия или Уелс няма реки, където запасите от сьомга отговарят на целите за опазване, а само 28% от реките в Шотландия постигат това. Купувачите са посъветвани да търсят органично отглеждана сьомга във Великобритания или риба от шотландски реки от първи клас.