По повод днешния празник Никулден, който традиционно се свързва с рибата, природозащитниците от WWF България задават въпроса дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата?

"Днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството", предупреждават природозащитниците и изтъкват, че "свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид".

WWF обяви рибарите за изчезваща професия

WWF обяви рибарите за изчезваща професия

Причината е проблемът със свръхулова

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия.

Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33% от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина.

В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този "скрит" потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Хората унищожават рибните запаси на планетата в чудовищен размер

Хората унищожават рибните запаси на планетата в чудовищен размер

"Налице е твърде голям натиск върху морските ресурси

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини.

"Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни", казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.