"Риба и за в бъдеще" е името на новата европейска осведомителна кампания на WWF. С нея природозащитната организация иска да привлече вниманието на обществото върху сериозния негативен ефект, който свръхуловът има не само върху рибите, но и върху хората. 

"Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата", заявява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

В резултат от поставения проблем организацията официално обяви рибарите за изчезващ вид.

 По последни данни в момента 33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, 60% са експлоатирани до краен предел, а повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини.

 От WWF са категорични, че във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население и нараснало търсене на риба и морски дарове е задължително да се премине към устойчиво производство и консумация.

 Кампанията "Риба и за в бъдеще" ще се проведе в мол ,,Парадайс", а входът ще е свободен.

Началото ще постави групата "Руди, Дули, Муден и Кукушев" с концерт на Водната сцена от 19 часа на 18 октомври, като избраната дата не е случайна. По този начин ще бъдат отбелязани и Световният ден на прехраната на 16 октомври и Световният ден за изкореняване на бедността на 17 октомври. 

Сред атракциите, подготвени за гостите на събитието, са рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда, както и свръхмодерен интерактивен фризер с полезни съвети за избор на морска храна без вреда за живота в океана. В допълнение експерти от природозащитната организация ще информират за връзката между хората, океана и рибата.