Една трета от световните океани са обект на прекомерен риболов, а потреблението на риба е най-голямото в историята, което поражда тревоги относно устойчивостта на ключов източник на белтъчини за милиони хора по света. Това предупреждават от Организацията на обединените нации (ООН) в доклад, цитиран от "Ройтерс".

Прекомерният риболов е особено вреден в части от развиващия се свят, където много хора вече имат затруднения да получат достатъчно питателна храна за ядене, се посочва в доклада на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН.

Рибари на протест - реките у нас се унищожават

Рибари на протест - реките у нас се унищожават

Протестиращите искат да се прекратят строежите на ВЕЦ-ове

"Налице е твърде голям натиск върху морските ресурси и ние се нуждаем от значително по-големи ангажименти от страна на правителствата за подобряване на състоянието на техния риболов", изтъква Мануел Баранж, който е директор във ФАО, отговарящ за риболова и земеделието.

"Прогнозираме, че Африка ще трябва да внася риба в бъдеще", отбеляза той пред "Ройтерс", добавяйки, че недостигът може да доведе до по-високи цени, които несъразмерно засягат бедните.

Баранж допълни, че Африка има голям потенциал за аквакултура, но се нуждае от подкрепа по отношение на финансите, фуражите и доставката на риба.

Рибари се притесняват - в Черно море няма паламуд

Рибари се притесняват - в Черно море няма паламуд

Паламудът е изчезнал от рибните борси и се продава само замръзен

Рибовъдството или аквакултурата - най-бързо развиващият се селскостопански сектор през последните 40 години - до голяма степен е отговорно за осигуряването на повече риба, се уточнява в доклада.

След като уловът от открито море продължава да намалява, повече страни се обръщат към рибовъдни ферми. В Алжир правителството подкрепя фермерите в пустинята Сахара да отглеждат риба, за да увеличат доходите си и да увеличат производството на риба.

Критици обаче изтъкват, че това може да навреди на околната среда и да разпространи болести и инвазивни видове в дивата природа, но Баранж посочва, че решението е да има "правилно регулиране, законодателство и контрол".

Традиционни страни, занимаващи се с риболов, също насърчават потенциала на рибарството за подобряване на изхранването и прекратяване на глада.

В световен мащаб процентът на риболова на неустойчиви равнища се е увеличил до 33,1 на сто през 2015 г. от 31,4 през 2013 г. и 10 през 1974 г.

Консумацията на риба достигна исторически връх от 20,2 кг на човек в сравнение с 9 кг през 1961 г., се изтъква в доклада, като се очаква по-нататъшно увеличение, тъй като потребителите, които са загрижени за здравето си, се насочват към рибата.

Понастоящем 3,2 млрд. души разчитат на риба за почти 20 процента от техния прием на белтъчини.