Затлъстяването бързо се увеличава сред младите китайци, особено в селскостопанските райони. За това предупреждава проучване, цитирано от Би Би Си. Причините са социално-икономическите промени.

Изследователите са установили, че 17 % от момчетата и 9 % от момичетата под 19-годишна възраст са затлъстели през 2014 година, в сравнение с 1 % през 1985 година.

29-годишното проучване, публикувано от Европейския журнал за превантивна кардиология, включвало близо 28 000 ученици от провинция Шандун.

Това е най-големия бум на затлъстяването при децата и подрастващите, който някога съм виждал, коментира представител от Европейското кардиологично дружество.

В проучването се посочва, че бързите социално-икономически промени, както и тези в хранителния режим са довели до увеличаване в приема на калории и намаляване на физическата активност.

Традиционната китайска диета е изместена към диета с високо съдържание на мазнини, висока енергийна плътност и нискодиетични фибри.

Данните са взети от шест правителствени проучвания на ученици на възраст между 7 и 18 години  в провинция Шандун.

Процентът на децата с наднормено тегло се е увеличил от 0.7 % до 16.4 % за момчетата и от 1.5 % до почти 14 % за момичетата.

Счита се, че причината за по-високия процент на затлъстяване на момчетата е, че те са предпочитани, особено в селските райони и могат да се насладят на повече от семейните ресурси.