Сепаратистки бунтовници в богатата на природни ресурси провинция Белуджистан в Пакистан заявиха, че са свалили военен хеликоптер, който е паднал по време на спасителна операция при наводнение в понеделник, убивайки всичките шестима души на борда, включително висш командир от армията, предава Ройтерс.

Висш военен служител отхвърли твърдението на бунтовниците като пропаганда и фалшива новина. Военните казаха, че хеликоптерът се е разбил при лошо време.

Бунтовническата групировка Baloch Raaji Aajoi Sangar (BRAS), заяви в изявление, изпратено до Ройтерс късно във вторник, че нейните бойци са свалили "нисколетящия хеликоптер" със зенитно оръжие.

Бунтовниците обаче не предоставят доказателства и Ройтерс не може независимо да провери твърдението им.

Етническите белуджистански бойци от десетилетия водят борба срещу пакистанското правителство в югозападната провинция, оплаквайки се, че нейните богати газови и минерални ресурси се експлоатират несправедливо в полза на други части на страната.

В провинцията също се намира дълбоководното пристанище Гавадар, което съседен Китай разработва като част от многомилиарден Китайско-пакистански икономически коридор за свързване на пътни и морски маршрути с инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Бунтовниците се противопоставят на тези проекти и се опитват да ги атакуват.

Командирът на базирания в Южен Пакистан 12 корпус генерал-лейтенант Сарфраз Али е сред загиналите в хеликоптера.

25 души са загинали при наводнения в Пакистан

25 души са загинали при наводнения в Пакистан

Има и загинали деца